Nermina Arnautović, direktorica SIEMENS Slušnog centra i vlasnica firme "Plus" - Uspjeh gradi na iskrenom i fer odnosu prema klijentima i zaposlenicima

10.09.2010. 19:13 / Izvor: eKapija.ba
Nermina Arnautović, direktorica SIEMENS Slušnog centra i vlasnica firme 'Plus' - Uspjeh gradi na iskrenom i fer odnosu prema klijentima i zaposlenicima

"Što ne želiš sebi, nemoj to činiti ni drugome", životni je moto Nermine Arnautović, direktorice i vlasnice firme "Plus" iz Sarajeva, koja je jedini autorizovani i ovlašteni zastupnik, distributer i serviser Siemens-ove fabrike slušnih aparata i audiološke opreme.

Rođena je u Sarajevu, 29.11.1955. godine, gdje je završila osnovnu, srednju tehničku školu, diplomirala na Mašinskom fakultetu.

Deset godina radila je u gigantima ex-jugoslovenske privrede, pet godina u "Unioninvestu", pet godina u "Energoinvestu", na poslovima projektovanja i inženjeringa.

Zbog majčinskih obaveza, iz privrede prelazi u školstvo, kao profesor stručnih predmeta u Mašinskoj tehničkoj školi u Sarajevu, gdje provodi dvije godine, nakon čega zbog imenovanja supruga na rad u inostranstvu sa kompanijom Siemens, od 1990. živi u Kairu ( Egipat ), a u maju 1992. iz Kaira dobiva premještaj u Bankok (Tajland), odakle se vraća u Sarajevo u novembru 1997.godine.

Za vrijeme boravka u inostranstvu, predaje predmete matematiku i fiziku na New International School of Thailand.

Povratkom u domovinu se uključuje ponovo u rad sa mladim ljudima, želeći im prenijeti znanje i iskustvo rada u međunarodnim školama. Tako da dvije godine radi kao profesor matematike u Prvoj bošnjačkoj gimnaziji u Sarajevu, trećinu nastavnih jedinica na engleskom jeziku, kao pripreme za IGCSE program, a i za veliki broj učenika koji su nastavili studije van BiH.

"U tom periodu sam odslušala na Filozofskom fakultetu u Sarajevu i položila pedagošku grupu predmeta, neophodnu za rad u prosvjeti", kaže Arnautović.

U maju 2001. godine prihvaća ponud i izazov iz Siemens-a da osnujem kompaniju-partnera koja bi ih zastupala u BiH.

Osim edukacija vezanih za audiologiju, dodatno upisuju seminare gdje dobiva certifikat menedžara, pri Sarajevo Graduate School of Business, kao i Profesional International ( Edukativni centar iz SAD-a ) i ECOS (Institut za edukaciju Vanjskotrgovinske komore BiH).

Uspješna direktorica Arnautović kaže, kako je osnovni principi poslovanja kompanije predanost i postojaje iskrenog i fer odnos prema klijentima i zaposlenicima.

"Možda je to i razlog da je naša firma kao porodica, iskrena, vesela i uvijek spremna na dogovor i razgovor, kao i kompromis. Moji uposlenici su mladi ljudi, pa se zbog razlike u godinama ponekad doživljavam kao mama ili starija sestra, spremna da da savjet, podršku, uputstvo kako riješiti probleme, kako radne, tako i životne", kaže Nermina Arnautović.

Njen radni dan kako kaže, započinje dogovorom i radnim sastankom dnevnih obaveza, planova, primjedbi i osvrta na predhodni dan, opušteno, uz zajedničku kafu.

"Poslije toga se pregleda pristigla pošta, odgovori na nju. Zatim dolaze razgovori i poslovi vezani za finansije, knjigovodstvo, bankarstvo... Potom slijedi pregled tendera, ponuda, marketinške aktivnosti. Poslovne sastanke volim ugovarati od 12 sati, da se mogu posvetiti temi, bez prekidanja tekućim obavezama. Pošto se radi o malom preduzeću, razumljivo je da obavljam poslove i marketing direktora, kontrolu finansija, nabavke, kontrole kvaliteta rada uposlenika“, ističe Arnautović, naglašavajući kako ključ uspjeha kompanije leži u poštenom i predanom radu, stalnom usavršavanju i edukaciji, kako nje lično, tako i svih uposlenih. Kao dokaz tome su brojni certifikati i diplome sa stručnih usavršavanja u Njemačkoj i Švicarskoj.

Dalji planovi za budućnost kompanije "Plus" su proširenje poslovanja i na druge gradove u BiH, pored dosadašnjih Siemens slušnih centara u Sarajevu, Tuzli i Mostaru.

Direktorica Arnautović slobodno vrijeme provodi sa porodicom (mužem i troje odrasle djece).

"Volim da kuham, pripremam porodične ručkove, a najopuštenija sam uz dobar roštilj ili peku u vikendici, uz porodicu i prijatelje. Pored obaveznih poslovnih putovanja, volim da putujem i sa porodicom, na različite destinacije. Moje najdraže putovanje je u Španiju- Andaluzija, ja ga volim nazvati tragom putopisa Zuke Đumhura“, priča nam Nermina Arnautović čija je slabost dvoipogodišnji unuk kojem uglavnom donosi poklone sa mnogih putovanja.

Kaže, da volim pozorište i film, te se trudi da nađem vremena da prati zbivanja u kulturi.

"Knjige, beletristika, biografske, putopisne su obavezne na stoliću u dnevnoj i spavaćoj sobi, ponekad čitam po dvije istovremeno“, ističe Arnautović, naglašavajući kako muziku ne dijelim prema žanru, nego na onu koju volim i ne volim.

"Slušam sve, klasičnu, pop, rock, house, sevdah, pa i narodnu, samo ne turbo folk", kaže ona.

Pogledajte i druge dokumente u rubrici "Ko je ko"

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti