Ličnosti / PRIVREDA I POLITIKA

Prof. dr. Azra Hadžiahmetović, redovna profesorica na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu

14.03.2008. 14:36 / Izvor: eKapija.ba

Azra Hažiahmetović rođena je 1956. godine u Foči. Od 1970. godine živi u Sarajevu gdje je završila gimnaziju i Ekonomski fakultet. Postdiplomski studij iz oblasti Međunarodne ekonomije završila je na Ekonomskom fakultetu u Beogradu. Doktorsku disertaciju pod naslovom ``Svjetski ekonomski razvoj na prelazu u XXI vijek u koncepcijama Rimskog kluba`` radila je u Ženevi i odbranila u Sarajevu.

- Nastavne aktivnosti –

Od početka rada na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, 1989. godine, bila je angažovana u zvanju asistena i višeg asistenta na predmetima Politička ekonomija II, Politička ekonomija I, Međunarodni ekonomski odnosi i Svjetski ekonomski razvoj. Sada obavlja nastavu na dodiplomskom studiju na predmetima Makroekonomija i Ekonomija Evrope. Na postdiplomskom studiju Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu angažovana je na predmetima Makroekonomija, Ekonomija Evrope i Analiza vanjske trgovine. U okviru međunarodnog postdiplomskog studija pri Univerzitetu u Sarajevu, u saradnji sa univerzitetima iz Bolonje i LSE, izvodi nastavu na predmetu Ekonomija Evrope. Bila je predavač i na postdiplomskim studijama na Fakultetu političkih nauka i Fakultetu kriminalističkih nauka Univerziteta u Sarajevu. U period 1996. i 1997. godina obavljala je i dužnost prodekana za nastavu na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu i člana Upravnog odbora Univerziteta u Sarajevu.

- Međunarodna razmjena –

Po osnovu međunarodne razmjene boravila je na univerzitetima u Manhajmu (Njemačka), Krakovu (Poljska), Bratislavi (Slovačka), Kairu (Egipat), Trentu i Bolonji (Italija), Deusto, Bilbao (Španija), Dablinu (Irska), Sussex, Brighton i LSE (Velika Britanija). U UN-u u Ženevi (Švicarska) završila je 1989. godine specijalizaciju iz oblasti međunarodne ekonomije i politike, 1995. godine u organizaciji Ministarstva inostranih poslova Egipta pohađala kurs ``Privatizacija u sklopu ekonomskih reformi``, 1996. godine u Tokiju (Japan), Boravila u okviru specijalističkog kursa iz oblasti Makroekonomije na Institutu za ekonomska istraživanja EPA. Saradnik je WB Institute iz Beča (Austrija) i učesnik ``Regional Experts Meeting and Senior Policymakers Forum``, Vienna (Austrija). U organizaciji Marshall-centra (Garmišpartenkirhen) završila 2000. godine edukacioni program iz oblasti ekonomske sigurnosti u Salzburgu, i u organizaciji OSCE, FOD Soroš i Transparency International do sada je bila angažovana na pitanjima ekonomske sigurnosti u Italiji i Albaniji.

- Ostale aktivnosti –

U periodu 1996-2000. godina bila je koordinator PHARE-ACE programa za Bosnu i Hercegovinu i u tom svojstvu, u koordinaciji sa uredom PHARE programa iz Brisela, organizovala dva seminara u Sarajevu 1998. i 2000. godine. Bila je i ekspert Evropske komisije za evaluaciju projekata u Briselu (2000 i 2001. godine). Učestvovala je i u Six countries programu Evropske unije u periodu 1997-2000. godina. Sa prilogom ``Democracy in the Western Balkan`` bila je učesnika međunarodne konferencije u Sofiji (Bugarska), 1998. godine u organizaciji Diplomatske akademije iz Beča. Bila je i učesnik ``Prvog Kongresa demokrata iz Islamskog svijeta`` u organizaciji NDI, održanog u Istanbulu (Turska) 2004. godine sa uvodnim referatom na temu ``Adding our voice to the international discourse on systems of governance``.

- Radni angažman –

- 1979-2001., Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu

- 2001-2003., Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, Vijeće minstara BiH

- 2003- , Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu

- Društveno politički angažman -

- 1998-2001., Parlament Federacije BiH, Predstavnički dom

- 2001-2003., Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, Vijeće minstara BiH i guverner BiH u Svjetskoj banci u Washingtonu

- 2002- , Parlamentarna skupština BiH, Predstavnički dom

- 2003- , Vijeće Evrope, Parlamentarna skupština.

U Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope redovni je izvjestilac za ekonomska pitanja. Do sada je

izvještavala na teme:

- Economic apsects of EU enlargament: the crucial years ahead (doc. br. 10012)

- Improving the prospects of developing countries: a moral iperative of the world (doc.

br. 10013)

- The euro and the Greater Europe (doc. br. 10188)

- The Doha Development Agenda: wold trade at a crossroads (doc. br. 10278)

Član je Komiteta za obrazovanje, nauku, kulturu i medije i Ekonomskog komiteta pri PS Vijeća Evrope.Član je Savjetodavnog komiteta za dodjelu Nobelove nagrade.

U organiziaciji USAID završila je edukacioni program ''Efikasni parlamentarni odbori'' u britanskom

parlamentu. Učestvovala je u parlamentarnoj mreži ''Parlamentarna dimenzija WTO'' u Ženevi 2003. godine. Koordinator je Gender aktivnosti u okviru Pakta stabilnosti za jugoistočnu Evropu. U svojstvu člana Parlamenta BiH boravila je na konferencijama u Londonu, Ženevi, Skoplju, Bratislavi i Rimu a po osnovu angažmana u Odboru za vanjsku politiku - Beogradu, Zagrebu i Ljubljani. Član je Predsjedništva Stranke za BiH.

- Nagrade i priznanja -

- Za uspjeh u studiju dobitnik je pohvala i nagrada Ekonomskog fakulteta, tri srebrene i zlatne značke Univerziteta u Sarajevu

- Zlatna medalja Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Kairu, 1995. godine

- Dvije godine (2001 i 2002. godine) bila je proglašena za Ženu godine

- Specijalno priznanje ''Privredna ličnost BiH'' za doprinos u povezivanju privrede BiH sa svjetskom ekonomijom (2002. godina).

- Diploma sa bronzanom plaketom za naročiti doprinos razvoju i afirmaciji Fakulteta u nastavno-naučnoj oblasti, povodom 50 godina postojanja i rada Ekonomskog fakulteta (2002. godine)

izvor: Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu.

Pogledajte i druge dokumente u rubrici KO je KO

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti