Ličnosti / KULTURA I SPORT

Prof. dr. Nevad Kahteran - Eminentni stručnjak međunarodne akademske zajednice

26.03.2009. 13:41 / Izvor: eKapija.ba

Prof. dr. Nevad Kahteran rođen je u Sanskom Mostu 1968. godine. Diplomirao je 1992. godine teologiju na Fakultetu islamskih nauka, a čistu filozofiju na Filozofskom fakultetu u Sarajevu 1995. godine.

Svoje obrazovanje dopunio je učenjem hifza, a zvanje hafiza stekao je 1999. godine. Na Filozofskom fakultetu je 2001. godine i doktorirao, s tezom: "Perenijalna filozofija u misli Renea Guenona, Frithjofa Schuona i Seyyeda Hosseina Nasra".

Uz predavanje predmeta "Historija istočnih filozofija" na Odsjeku za sociologiju i filozofiju Filozofskog fakulteta u Sarajevu, prof. Kahteran angažiran je u pedagoškom procesu i na drugim visokoškolskim ustanovama: gostujući je profesor na Fakultetu islamskih nauka i u Centru za postdiplomske interdisciplinarne studije Univerziteta u Sarajevu, te na Filozofskom fakultetu Družbe Isusove Sveučilišta u Zagrebu.

Napisao je pet knjiga, među kojima su međunarodnu pažnju privukle "Rumijeva filozofija ljubavi", objavljena 2007. godine, te djelo "Situiranje bosanske paradigme", publicirano prošle godine na engleskom jeziku u Njujorku.

Profesor Nevad Kahteran bavi se i prevodilaštvom. Preveo je 11 recentnih djela savremenih filozofa.

Učestvovanjem i podnošenjem referata na temu filozofije religije, izgradio je ime i u međunarodnoj akademskoj zajednici.

U periodu 2004. do 2008. godine studijski je boravio na Američkom univerzitetu u Kairu i Japanskom univerzitetu u Kjotu.

Dobio je i prestižnu Fulbrajtovu stipendiju, za postdoktorantska istraživanja i specijalizaciju iz komparativne filozofije, na Univerzitetu Havaji.

Prof. Kahteran se legitimira kao dubokoposvećen pluralist. U toj vizuri poima i bosanskohercegovačku zbilju. Drži da se domaći poslenici filozofije trebaju probuditi iz, kako ga naziva, "dogmatskog drijemeža", kako bi bili kadri odigrati historijsku ulogu u ovom trenutku.

Prof. Kahteran zagovarač je pragmatične filozofije koja donosi korist, i koja bi u našem kontekstu trebala promovirati pozitivizam, te univerzalne ljudske vrijednosti poput ljepote, pravde i dobra.

Posljednjih godina prof. dr. Nevad Kahteran bavi se promocijom koncepta bosanskohercegovačke paradigme multikulturnog društva, koju smatra modelom, primjenjivim i na globalnoj razini.

Priredio: Asim Bešlija - Društvo znanja

Pogledajte i druge dokumente u rubrici KO je KO

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti