Radomirka Vukoje, vlasnica Mljekare Pađeni: Njen "mliječni put"

26.05.2014. 10:29 / Izvor: eKapija.ba
Radomirka Vukoje, vlasnica Mljekare Pađeni: Njen 'mliječni put'

Po završetku srednje škole 1980. godine upisuje ekonomski fakultet u Dubrovniku, koji završava u roku. Početkom 1985. godine stupa u brak sa Nenadom Vukojem i nastavljaju život na njegovom porodičnom imanju.

Radomirka Vukoje, vlasnica Mljekare Pađeni, rođena je 1961. godine u selu Šipačno Opština Nevesinje, gdje je započela svoje školovanje u područnoj osnovnoj školi u selu. Poslije četiri razreda, školovanje je morala je da nastavi u Nevesinju, gdje je stanovala kod bližih rođaka sve do preseljenja roditelja 1972. godine u selo Pridvorci Opština Trebinje gdje i nastavlja svoje prvo započeto osnovno školovanje, a kasnije i srednje.

"Po završetku srednje škole 1980. godine upisujem ekonomski fakultet u Dubrovniku, koji završavam u roku. Početkom 1985. godine stupam u brak sa Nenadom Vukojem i nastavljamo život na njegovom porodičnom imanju u selu Plana Opština Bileća gdje i sada živimo", priča Radomirka za eKapija.ba

Prvi radni odnos, nastavlja ona, zasniva kao pripravnik 1986.godine u preduzeću "Jugomontaža" Bileća gdje ostaje sve do 1999. godine kada sa svojim mužem donosi odluku da se počnu baviti privatnim biznisom. U međuvremenu postaje majka troje djece, dva sina i kćerke.

"Razmišljajući čime se baviti razmišljanja su nam uvijek išla prema proizvodnji jer smo smatrali da bez proizvodnje nema ni opstanka. Naše opredjeljenje je bilo da to bude hrana. Shvatili smo da treba biti nešto čime se trenutno niko ne bavi u našem kraju i odluka je pala da to bude prerada mlijeka i proizvodnja proizvoda od mlijeka. Shvatili smo da trebamo krenuti od nečega što nam je dostupno jer niti smo imali dovoljno novca, a niti mogućnosti da ih tada nađemo", prisjeća se ona.

Tada donose životnu odluku. Muž i ona napuštaju posao kojim su se do tada bavili i kreću u nešto što je bilo do tada nepoznato za njih.

"Registrovali smo preduzetničku radnju i počinjemo sa radom u malom iznajmljenom prostoru sa skromnom opremom i radnom snagom koju su činile muž, djeca koja su tada išla u osnovnu školu i ja.  Kada smo ovo uradili shvatili smo da u ovo treba vjerovati i ići samo naprijed u čemu i uspijevamo".

Hrabrost se isplatila. Od tada pa do danas svake godine šire i razvijaju porodični biznis. Od skromne započete proizvodnje, danas sa ponosom ističu porodično preduzeće u kome rukovodeću strukturu čine članovi porodice podpomognuti i sa drugim kadrovima koji su im bili neophodni. Uz dva sina sa fakultetskim diplomama i kćerkom, učenicom ekonomske škole u Bileći, zapošljavaju oko 50 radnika.

Stalnim investicionim ulaganjima, uvođenjem standarda, unapređenjem proizvodnje i poslovanja obezbijedili su održivi ekonomski razvoj i stalno proširenje proizvodnje, tako da je danas Mljekara PAĐENI savremeno opremljen pogon kapaciteta 40.000 litara mlijeka na dan. Sirovo mlijeko otkupljuju od oko 800 kooperanata iz 13 opština sa područja Hercegovine,  Romanije i Podrinjske regije. Gotove proizvode plasiraju na područje većeg dijela Republike Srpske, dio Federacije, a dio proizvoda izvozimo za Crnu Goru.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti