René Benko, novi vlasnik Karstadta: Čovjek koji je podmitio Sanadera

18.08.2014. 14:15 / Izvor: Deutsche Welle
René Benko, novi vlasnik Karstadta: Čovjek koji je podmitio Sanadera

Carstvo nekretnina, spektakularne zabave, sudski postupak zbog korupcije, uvjetna kazna: sve to je 37-godišnji René Benko, novi šef njemačkog lanca robnih kuća Karstadt.

Carstvo nekretnina, spektakularne zabave, sudski postupak zbog korupcije, uvjetna kazna: sve to je 37-godišnji René Benko, novi šef njemačkog lanca robnih kuća Karstadt.

Njegovo ime je Benko, René Benko. 37-godišnji Austrijanac je poput svog prethodnika Nicolasa Berggruena za simbolični jedan euro preuzeo lanac Karstadt. Jedan euro koji mu osigurava 83 robne kuće. Jedan euro koji ga obvezuje na odgovornost za oko 17 000 radnika.

Ako je za vjerovati slikama, Benko, koji zgodnom vanjštinom podsjeća na najpoznatijeg filmskog špijuna Jamesa Bonda, vodi život pop zvijezde. Biografija sina činovničke obitelji čini se poput biografije ruskog oligarha ili možda, ovisi kako se gleda, poput ostvarenja američkog sna.

Novi vladar lanca Karstadt iza sebe ima karijeru lovca na sreću: između prekida školovanja i stjecanja statusa višestrukog milijunaša današnjice uspio je osnovati tvrtku Signa Holding čije su nekretnine procjenjene na pet milijardi.

Savjet tvrtke koja je smještena u Innsbrucku sada se ubraja u važne čimbenike alpske republike: pa i nekadašnji šef Porshea Wendelin Wiedeking, otac svih poduzetnika savjetnika Roland Berger i nekadašnji austrijski savezni kancelar Alfred Gusenbauer sjede u njemu.

U međuvremenu grčki brodar George Economou drži pola udjela, ali Benko nije posustao - preko jedne privatne zaklade - ima 50 posto udjela plus jedan glas i tako drži konce u rukama.

Tko je tko u alpskoj republici?

Već u svojim dvadesetima Benko je uz pomoć Signe postao poduzetnik, sa 37 je postao jedan od 50 najbogatijih Austrijanaca. Njegovo privatno vlastništvo procjenjuje se na više od pola milijarde eura. Mediji javljaju o privatnom zrakoplovu, helikopteru, gliseru.

Drugi pišu o njemu kao o sjajnom zabavljaču, kao o zvijezdi koji zna objediniti zabavu i biznis, za sebe samoga ali i za otmjene goste svoje vikendice, kako na selu tako i u alpama.

Neki samo nižu činjenice, a malo njih se odriče divljenja: ulaganja u luksuzne nekretnine i u gradske fondove Abu Dhabija približile su Benkovo bogatstvo njegovom ugledu poduzetnika - i njegovom dvostrukom imidžu.

2013. godine zbog korupcije je osuđen na godinu dana uvjetno. Zajedno sa svojim poreznim savjetnikom Benko je, prema presudi, podmitio bivšeg predsjednika hrvatske vlade Ivu Sanadera sa 150 000 eura, kako bi putem njegovih kontakata s talijanskim premijerom Silviom Berlusconijem, "skinuo s vrata" jedan ne baš simpatični problem s porezom u Italiji.

Od trgovca nekretninama do tajkuna

Tri hrama luksuza Karstadt grupe minchensku Oberpollinger, hamburšku Alsterhaus i berlinski KaDeWe- Benko je preuzeo već proteklih godina, a 28 poslovnica Karstadt sport već mu pripadaju s više od 75 posto udjela.

U Innsbrucku, gdje živi višečlana obitelj Benko, i sam je dao urediti jednu robnu kuću: Tyrol vrijedan 155 milijuna eura. Austrijskom glavnom gradu Beču donirao je tako tzv. zlatnu četvrt.

Sada se još samo nagađa od kojeg će novca Benko sanirati znatno uzdrmani njemački koncern robnih kuća. Jedno je sigurno: Benko će ipak pustiti da propadne njegov prvi sastanak s predstavnicima sindikata.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti