Ličnosti / PRIVREDA I POLITIKA

Sanel Redžić, jedan od najperspektivnijih gitarista svoje generacije u Evropi

29.07.2009. 15:56 / Izvor: eKapija.ba

Sanel Redžić rođen je 1988. godine u Tuzli i po mišljenju mnogih gitarskih pedagoga i ljubitelja klasične muzike jedan je od najperspektivnijih gitarista svoje generacije.

Gitaru počinje da uči sa osam godina u Osnovnoj muzičkoj školi Tuzla u klasi Durmanović Muhidina i Tinjić Nedima da bi svoje školovanje kasnije nastavio u klasi prof. Stanković Predraga kod koga je i završio srednju muzičku školu 2007. godine sa najvećim ocjenama. Po završetku srednje škole Sanel se upisuje na muzičku akademiju "Franz Liszt" u njemačkom gradu Weimaru u klasu profesora Thomasa Müllera - Peringa.

Svoj prvi solo koncert Sanel je svirao sa četrnaest godina u svom rodnom gradu i do sada je svirao približno stotinu koncerata u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Hrvatskoj, Mađarskoj, Sloveniji, Bugarskoj, Austriji, Njemačkoj, Švicarskoj, Španiji, Italiji i Grčkoj koji su jako dobro prihvaćeni od strane publike i medija. Sanel je do sada takođe imao priliku i čast da nastupi na velikim Europskim festivalima klasične gitare.

U periodu 2005 - 2009 Sanel je osvojio trinaest važnih nagrada na prestižnim internacionalnim takmičenjima za gitaru među kojima su "Forum Gitarre Wien", Markneukirchen, "Anna Amalia" Weimar, "Andres Segovia" Velbert, Kutna Hora, "Guitarmania" Lisabon, "Guitar Art Festival" Beograd.

U toku srednje škole imao je priliku pohađati i masterklase kod velikih, svjetskih profesora gitare kao što su Costas Cotsiolis, Judicael Perroy, Denis Azabagić, Petr Saidl, Jorgos Panetsos, Thomas Offerman, Jozef Zsapka, Anastasia Bardina, Darko Petrinjak, Zoran Kraišnik, Saša Dejanović i mnogi drugi.

U saradnji sa izdavačkom kućom "Gramofon" iz Sarajeva, Sanel je snimio i u aprilu 2007. objavio svoj prvi CD. Drugi album za spomenutu izdavačku kuću objavit će 2009. godine. Sanel svira na gitari Otto Vowinkel 2004 i "Savarez" žicama.

(Napomena: Tekst je u potpunosti preuzet sa sanelredzic.net)

Pogledajte i druge dokumente u rubrici "Ko je ko"

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti