Seida Sarić, direktorica udruženja Žene za žene: Za uspjeh je bitna strast

23.09.2014. 12:01 / Izvor: eKapija.ba
Seida Sarić, direktorica udruženja Žene za žene: Za uspjeh je bitna strast

Seida Sarić, direktorica udruženja Žene za žene International je rođena u Gacku, a prije rata je studirala Mašinski fakultet, no život je okreće u sasvim drugom pravcu. Tako se poslije rata preorijentisala i završila ekonomiju.

Seida Sarić, direktorica udruženja Žene za žene International je rođena u Gacku, a prije rata je studirala Mašinski fakultet, no život je okreće u sasvim drugom pravcu. Tako se poslije rata preorijentisala i završila ekonomiju.

Da završi Ekonomski fakultet bio je presudan posao kojim se bavila, odnosno rad na čelu ove nevladine organizacije.

"Da bi vodili ovakvu organizacije, morate imati menadžerske sposobnosti, koje sam morala usavršiti teoretski, a ne samo praktično. Već u ratu sam počela raditi u nevladinoj organizaciji, a onda sam '98 godine preuzela udruženje Žene za žene. U radu sa ženama shvatam koliko je važno ekonomsko osnaživanje žene, tako da je upisivanje Ekonomskog fakulteta bio logičan slijed događaja. Ali mi puno u poslu pomaže taj moj inžinjerski mozak", priča za eKapija.ba Seida Sarić.

Ona ističe da je veoma ponosna na sve što su uradili u ovoj organizaciji. Radili su sa više od 50 000 žena, kojima su pomogli na različite načine, bilo kroz projekat edukacije, bilo kroz mikrokreditiranje.

"Ponosna sam na sve što smo uradili i kad odem na teren, potvrdi mi se u radu sa ženama, da ono što smo uradili je kvalitetno, solidno, utemeljeno i može se graditi i dalje", ističe Sarićeva.

Ona smatra da je ključ uspjeha u bilo kojem poslu strast za taj posao i za rezultate.

"Ja sam od momenta kad sam počela da radim sa ženama imala nevjerovatnu želju i energiju koja me uvijek tjerala da idem dalje, da im pomognem. Za uspjeh je takođe bitan i kvalitet. Ono što bih mladima poručila je da moraju biti proaktivni ako žele uspjeh i moraju tražiti svoje prilike. Posvećenost, entuzijazam, želja da se nešto stvori vode uspjehu", navodi naša sagovornica.

Ona ističe da je joj je zadovoljstvo biti na čelu organizacije Žene za žene International i to joj da daje prostora da bude kreativna, da stvara. Zadovoljstvo joj je biti primjer nekim ljudima. No tu se nađe i poneka poteškoća.

"Što se tiče poteškoća to je kontinuirano visoka energija koju morate dati, imati. Morate imati kapacitet da kreirate stalno nešto novo. Tako da svakodevni život, koji ponekad može biti i stresan i održavanje tog nivoa je prilično izazovno. Posao koji ja radim je posao koji je izuzetno zahtjevan po mnogo čemu, morate naći novac, obezbijedediti da se sve to implementira na jedan visoko kvalitetan način, voditi ljude. To je sve zahtjevno, ali i nagrađuje me sa dobrim rezultatima", kaže Sarićeva, te dodaje da je njen cilj da organizaciju Žene za žene International osnaži do tog nivoa da samostalne rade.

Sarićeva slobodno vrijeme u različito godišnje doba provodi također različito. Naročito voli prirodu i sport. Također voli čitati knjige, mada više čita stručnu literaturu nego beletristiku.

"Pored toga volim da putujem, a moja putovanja su uvijek u mjesta u koja se ne putuje baš često. Bila sam u Bangladešu, Afganistanu, Ruandi, Boliviji, ovo su bila veoma inspirativna putovanja jer su to neka područja koja su ostavila veliki utisak na mene", navodi direktorica udruženja Žene za žene International.

Njen moto u životu je: Treba uvijek dobro raditi, dobro misliti i biti pozitivan i rezultati će doći.

A. Šulović

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti