Ličnosti / PRIVREDA I POLITIKA

Selen Balić, direktor Pliva Hrvatska - Predstavništvo u Bosni i Hercegovini

29.10.2007. 10:13 / Izvor: eKapija.ba

Kao jedan od najboljih studenata u generaciji na Biotehnološkom fakuletu, gospodin Balić bio je stipendista UNIS-a gdje nakon diplome stiče svoje prvo radno iskustvo.

Specijalističku praksu u trajanju od 6 mjeseci 1988. godine pohađa u Swabich hall (Njemačka) i time stiče znanje njemačkog jezika. Svoje daljnje radno iskustvo 1989. godine nastavlja u Plivi te nakon samo šest mjeseci biva unaprijeđen u direktora prodaje.

Tokom rata u BIH, kada prestaje njegov angažman u Plivi, gospodin Balić obnaša funkciju pomoćnika Ministra za poduzetništvo pri Federalnom Ministarstvu industrije i poduzetništva. Na poziciji savjetnika ministra za poduzetništvo ostaje sve do završetka rata u BiH. 1996. godine godine boravi u SAD na specijalizaciji iz malog poduzetništva (SME).

Odmah nakon rata 1996. godine gospodin Balić preuzima vodstvo Plive te obnaša funkciju direktora Plive za BIH. Gospodin Balić je svojim iznimnim menadžerskim vještinama uspio pozicionirati Plivu kao pepoznatljiv farmacetski brend na našem tržištu te podići prodaju Plivinih lijekova sa 3.000.000,00 USD na 20.000.000,00 USD.

Danas pohađa prestižni postdiplomski studij MBA, i jedini je MBA participant koji je član Scientific Board-a MBA. Gostujući je predavač na katedri za marketing Ekonomskog fakulteta u Sarajevu.

U zadnjih 10 godina dobio je brojna poslovna i društvena priznanja, neka od njih su:

- Prestižna Plivina individualna nagrada 2003 godine
- Menadžer BIH 2004 godine
- Predsjednik i jedan od utemeljitelja Lions Club, Sarajevo Grad
- Od 01.07.2006. godine Predsjednik Lions regije cijele BIH

Gdin. Selen Balić je učesnik konferencije GMS - General Mystery Shopping, koja se pod nazivom "Dan posvećen kvalitetu usluge / Customer Service Day" održava 06. Novembara 2007. u Sarajevu.

gms/eKapija

Pogledajte i druge dokumente u rubrici KO je KO

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti