Selma Alispahić, pozorišna i filmska glumica: Prvakinja SARTR-a

20.03.2012. 14:31 / Izvor: eKapija.ba
Selma Alispahić, pozorišna i filmska glumica: Prvakinja SARTR-a

Selma Alispahić, rođena 10. marta 1970. u Tuzli, je najviše nagrađivana bh. glumica i dramska prvakinja Sarajevskog ratnog teatra SARTR-a.

U svojoj bogatoj karijeri započetoj prije 20 godina, naša pozorišna i filmska glumica imala je bezbroj razloga za slavlje, jer su iza nje mnoge pozorišne predstave i projekti vrijedni pažnje.

Akademiju scenskih umjetnosti, koju je upisala sa 16 godina, završila je u Sarajevu klasi profesora Bore Stjepanovića. Živi i radi u Sarajevu. Profesorica je na Akademiji dramskih umjetnosti u Tuzli. Udala se i rodila sina Skendera 2005. godine.

Od 1992. do 1997. živi i radi u Londonu i sarađuje sa Kraljevskim nacionalnim teatrom (igrajući u predstavama Women of Troy, Caucasian Chalk Circle); Theatre de Comlicite (Foe); Young Vic Theatre (Blood Wedding); Royal Festival Hall (Sarajevo-Trilogy). Sarađivala je sa velikim glumcima kao što su Jane Birkin, Rosemary Harris, Faith Brook, Rupert Frazer, Rade Šerbedžija i mnogi drugi, te sa značajnim rediteljima poput Simon Mc Burneya, Tim Supplea, Annie Castledine, Davida Freemana... Takođe je odigrala glavnu žensku ulogu u tv filmu za Channel 4 Elgar’s Tenth Muse, u režiji Paul Yulea, gdje joj je partner bio legendarni engleski glumac James Fox.

Po povratku u Bosnu i Hercegovinu igra značajne uloge u predstavama u Narodnom pozorištu Sarajevo (Hasanaginica, Woyzeck, Leons i Lena), Narodnom pozorištu Tuzla (Don Juan, Hasanaginica) i Kamernom teatru 55 (Bolest mladeži), a od augusta 1998. godine postaje stalni član Sarajevskog ratnog teatra SARTR.

U svom matičnom teatru odigrala je niz glavnih uloga u predstavama: Ay Carmela, Carolina Neuber, Sve o ženama, Opsada Lenjingrada, Čeznja i smrt Silviae Plath, Doktor Šuster, Katarina Kosača, Zagrljenici, Ana Karenjina, Utjecaj gama-zraka na sablasne nevene, U plamenu, Jedan Pikaso. Od 2003. godine ima status prvakinje drame teatra SARTR.

Osim na engleskom igrala je i na italijanskom jeziku ulogu Mirine u predstavi Lizistrata u Teatro di Sardegna, Italija (2003), kao i na turskom jeziku u filmu Polomljene školjke koji je bio dio zvanične selekcije SFF-a (2011).

Za svoj rad dobila niz nagrada i priznanja kao sto su:- Nagrada stručnog žirija za najbolju mladu glumicu i Nagrada žirija publike za ulogu Anrijete u Učenim ženama, Pozorišne igre u Jajcu.

1991. - Nagrada "Reihan Demirdžić" za ulogu Carmele u predstavi Ay Carmela, MESS,

1999. - Nagrada "Žena godine u oblasti umjetnosti", Časopis Žena 21

2001. - Nagrada "Sloboda" Međunarodnog centra za mir za doprinos humanizmu, borbi za ljudska prava i slobodu u BiH, Evropi i svijetu, Sarajevo

2002. - Nagrada za najbolju glumicu; Uloga: Hasanaginica, Festival BiH teatra, Zenica 2002. - Nagrada "Reihan Demirdžić" za ulogu Silviae Plath, MESS, kao i nagrada "Ključ tmače"za najbolju žensku ulogu u ukupnoj teatarskoj produkciji BiH

2003. - Nagrada za najbolju glumicu; Uloga: Katarina Kosača. Festival BiH teatra, Zenica

2005.- Nagrada za najbolju glumicu za ulogu Hionije u predstavi Zagrljenici na festivalima u Brčkom (2006), Zenici i Jajcu (2007). - Nagrada “Ključ tmače” za ulogu Beatrice (2008).

eKapija.ba/sartr.ba

Pogledajte i druge dokumente u rubrici "Ko je ko"

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti