Senka Kurt, direktorica informativnog programa Radija Stari Grad: Obrazovanje je moć, uvjet zbog kojega pomjeramo vlastite granice

26.01.2010. 14:09 / Izvor: eKapija.ba
Senka Kurt, direktorica informativnog programa Radija Stari Grad: Obrazovanje je moć, uvjet zbog kojega pomjeramo vlastite granice

"U novinarstvo sam ušla sa nepunih 20, ispunjavajući dječiju želju, no potpuno sigurna da je to „ljubav za cijeli život"", započinje svoju priču Senka Kurt, direktorica informativnog programa RSG-a.

Rođena je 26. januara 1967. godine u Sarajevu, gdje je završila osnovnu i srednju školu, te Filozofski fakultet. Obrazovala se, kaže, cijeli život, otkako zna za sebe.

"Zapravo, čini mi se da sam sebe počela biti svjesna od momenta kad sam naučila čitati. I učiti. Jer mislim da je obrazovanje moć, uvjet zbog kojega pomjeramo vlastite granice, način da budemo bolji, uspješniji, građani cijeloga svijeta. Da... priznajem. Imala sam sreću, učiti od najboljih u Sarajevu, Zagrebu, Pragu, u SAD, širom Europe. Nešto sam i naučila. I još učim", ističe naša sagovornica.

Od 1986. do 2007. radila je u Oslobođenju. Od novinara suradnika u Gradskoj rubrici do Glavne i odgovorne urednice (2001. – 2007.). Šest godina je bila dopisnica Radio i TV Voice of America iz Sarajeva, pisala, čitala, uređivala u "Svijetu", "Nedjelji"..

U međuvremenu je, kako kaže, učila druge, učila od drugih, svjesna da je novinarstvo posao koji nikada ne prestaje, da nema radnog vremena, da je svaki dan "novi dan", da nikad ne ideš kući, a da posao ne poneseš u torbi, da uglavnom moraš zaboraviti emocije, a uključiti razum, što joj nije drago.

"Znam da je ovo posao koji traži strast, ponekad nervozu, često dileme, no zbog toga ga i obožavam. I pokušavam zaštititi", kaže Senka za eKapija.ba.

Kada je riječ o stranim jezicima, Senka u šali, inozemnim kolegama voli reći da govori četiri jezika – bosanski, hrvatski, srpski i engleski.

"Da... neki mi se i dive na tome. U šali sama sebi prigovaram što je politika (unutrašnja, na žalost) postala moj najveći interes, a tako sam se htjela baviti kulturom (filmom, na primjer)".

U programu RSG uređuje vijesti (opet politika), uređuje i vodim "Četvrti dan" (uglavnom opet politika) i mišljenja je kako više neće pobjeći od politike.

"A i kako bih... čitam najmanje pet dnevnih novina, još više sedmičnih, gledam vijesti u 18.30, 19, pa 19.15, pa još u 19.30, pa prebacujem s kanala na kanal, da ne bih nešto propustila. Mislila sam da je možda problem u poslu kojega radim. U dnevnoj novini, dnevna je politika usud. No, iako je RSG komercijalna stanica kolažnoga formata, informativni program zasigurno je važan segment", kaže ona.

Uživam raditi na RSG-u, sa mladim ljudima, uvijek okružena muzikom, u novoj zgradi, u najsuvremenijim studijima. Dobar razlog za profesionalno i privatno zadovoljstvo. I za zadovoljstvo kad ujutro ustanete i pomislite da je radni dan.

Nagrade i priznanja je dobijala uglavnom za novinarstvo i zahvaljujući novinarstvu. No, za nju su nagrade i to što je zahvaljujući svojoj profesiji upoznala neke divne ljude, prekrasne prijatelje, obišla kontinetne.

Kada su u pitanju mladalačke iluzije, Senka sebe smatra sretnicom. Ostvarila je većinu svojih mladalačkih želja, za koje ipak, ne može reći da su bile iluzije.

"Najvažnije ... okružena sam ljudima koje volim, bavim se poslom o kojem sam uvijek sanjala, putovala, kupovala, zarađivala, trošila...", iskrena je ona.

Slabu tačku je dobila prije godinu i koji dan više i u njoj su sažeti njeni posebni talenti, vještine i hobi.

"To je moj sin, koji se zove Sin. On mi je slaba tačka, pred njim postajem „najslabija karika“, on mi je otkrio posebne talente za koje sam mislila da ne posjedujem, da istovremeno budem mama, supruga, sestra, kćerka, prijateljica, novinarka, domaćica, kuharica... I da sve to i ne radim tako loše. Slaba sam i na filmove poslije ponoći, na spavanje vikendom do podneva, na porodicu, prijatelje", iskrena je naša sagovornica.

Životna i poslovna filozofija joj je vjerovanje da se svaki uloženi trenutak u sebe vraća stostruko.

Udata je za dizajnera Almira Kurta, kojeg smatra najsjajnijim, najšarmantnijim, najduhovitijim, najpametnijim partnerom na svijetu. "Moj oslonac, pomoć, prijatelj, savjetnik, moja savjest i definitivno ljubav mog života".

Iskoristili smo priliku da pitamo i za trenutno poslovanje RSG-a, za neke njihove skoro završene i planirane projekte.

"RSG je radio stanica čiji je cilj slušateljima uvijek pružiti objektivnu informaciju i dobru zabavu. Osnovani 1993. godine, već 2004. počeli emitirati program iz vlastitih prostora (300 kvadratnih metara) prošle godine otvorili vrata novog poslovnog objekta, većeg za 200 kvadrata. Uporedo prešli na najsuvremeniju digitalnu opremu za produkciju i emitiranje programa. Opremili muzičku produkciju. U prošloj godini predstavili novi RSG 1 Sarajevo. Bilježim i da smo postigli gotovo nezamislivo – fudbalska euforija rezultirala je čudom – TV prijenos utakmica bh. reprezentacije pratio se uz radijski ton. Bili pokrovitelji najboljima, podržali akcije, po drugi put dobili prestižni status "Superbrand", osmi put nagrađeni Specijalnim priznanjem za lidersku poziciju u medijskoj industriji od Direkcije za izbor menadžera godine u BiH i Jugoistočnoj Europi. I što je najvažnije, osvojili nove i zadržali stare slušatelje", kazala je Senka za kraj razgovora.

Pogledajte i druge dokumente u rubrici "Ko je ko"

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti