Smiljana Marinković: Glumica koja je otvorila vrata pozorišne magije

03.12.2014. 17:15 / Izvor: Glas Srpske
Smiljana Marinković: Glumica koja je otvorila vrata pozorišne magije

Kada se glumački talenat jednom prepozna, vrata pozorišne magije sama se otvaraju i uvode umjetnike tamo gdje i pripadaju, u nepredvidivi svijet iluzije. U taj svijet "zalutala" je i mlada glumica Smiljana Marinković.

Kada se glumački talenat jednom prepozna, vrata pozorišne magije sama se otvaraju i uvode umjetnike tamo gdje i pripadaju, u nepredvidivi svijet iluzije, u kojem mašta i emocije igraju glavnu ulogu. U taj svijet "zalutala" je i mlada glumica Smiljana Marinković, koja je u kratkom periodu dobila priliku da oživi različite uloge i publiku oduševi svojim talentom.

Poslije uloga u komadu "Od kolijevke pa do braka" u Gradskom pozorištu "Jazavac" i hit komediji "Terapija" Pozorišta DIS iz Banjaluke, Smiljana će se prvi put naći u glavnoj ulozi u profesionalnoj predstavi za djecu "Palčica" u Dječijem pozorištu RS. Naslovnu ulogu, svima dobro poznate Palčice povjerio joj je reditelj Aleksandar Pejaković.

"Tumačim glavni lik i to već od samog početka nosi određen teret, ali i zadovoljstvo. Izazov je graditi lik koji deca vrlo dobro poznaju i ne narušiti njihova očekivanja i ne razočarati ih. Vodilja mi je mašta, igra i predivna atmosfera koja vlada u ovoj kući. Ovo pozorište je fabrika čarolija. Ono što me definitivno najviše impresionira su ljudi-majstori-umetnici koji stvaraju scenografiju, kostime, lutke, nalaze neverovatna rešenja i mogućnosti",  ispričala je Marinkovićeva. Priznaje i da je igra za djecu velika odgovornost.

"Ovo mi je prva profesionalna predstava za decu i nije mi svejedno igrati za njih. Oni ne poznaju pohvale "reda radi", lažne osmehe i tapšanje po ramenu nakon premijere. Oni su najiskrenija publika. Njima ako se nešto ne sviđa oni će pričati, izaći iz sale, dobacivati... E, to je živo pozorište, svaka predstava nova "borba". Ali isto tako, ako im se nešto svidi, ne kriju sreću, osmehe, aplauze i oduševljenja", ispričala je Marinkovićeva.

Što se tiče same priče, kako je rekla, reditelj se trudio da u potpunosti ispoštuje Andersenove, tako da u samoj priči nema mnogo iznenađenja.

Navela je da je rad na sceni nakon završene Akademije mnogo utjecao na njen glumački razvoj, samopouzdanje i slobodu. "Volim ono što radim i svaka nova uloga čini me srećnom i otvara neke nove stranice, puteve i iskustva. Teško je u ovom poslu trajati, a to je jedino što u ovome želim. Verujem da se do toga dolazi radom, trudom, upornošću, ali i srećom", kaže Marinković.

Ona je na ovogodišnjem festivalu "Zaplet 06", gdje su gostovali sa predstavom"Terapija", proglašena najboljom glumicom festivala što je još jedan u nizu upjeha mlade glumice. 

Foto: Glas Srpske 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti