Stefanos Tsitsipas: Život me naučio da se borim da preživim

25.05.2020. 08:32 / Izvor: Nezavisne novine
Stefanos Tsitsipas: Život me naučio da se borim da preživim

Virus korona zaustavio je cijeli svijet, a ne samo sport. Samo u rijetkim zemljama održavana su sportska takmičenja, ali tenis nije bio jedan od njih.

Bez sumnje jedan od najboljih predstavnika talasa mladih teniskih nada je Grk Stefanos Tsitsipas, koji je u ekskluzivnom razgovoru za "Nezavisne" pričao o povratku u trenažni proces nakon pauze izazvane pandemijom virusa korona, bliskom susretu sa smrću 2015, hobijima, strahovima...

Virus korona zaustavio je cijeli svijet, a ne samo sport. Samo u rijetkim zemljama održavana su sportska takmičenja, ali tenis nije bio jedan od njih. Dva i po mjeseca najbolji teniseri svijeta nisu izašli na teren, a među njima je i šesti reket svijeta koji je posljednji susret imao u okviru Dejvis kupa 7. marta. Vrijeme prolazi, situacija sa virusom korona se polako smiruje, ali još je neizvjesno da li će se sezona nastaviti. Mnogi teniseri su počeli sa trenizima, a među njima je i Tsitsipas, koji trenira u Francuskoj.

"Ovo je veoma nesrećna situacija za cijeli svijet, ne samo za tenis. Trenutno pokušavam da se vratim treninzima i treniram na akademiji u Nici. Pokušavam da ostanem u formi za trenutak kada ćemo se ponovo takmičiti", rekao je Tsitsipas.

Da li očekujete da ćete se uskoro vratiti tenisu, da će se sezona završiti?

Niko ne može da zna kada će se to desiti, ali svi se nadamo da će to biti što prije. Nadam se da će tur početi ponovo u avgustu, ali nemamo izbora nego da čekamo da vidimo šta će se desiti.

Jedan ste od najboljih mladih igrača u ovom trenutku, a to ste pokazali prošle godine osvajanjem završnog turnira u Londonu. Naredni cilj je svakako osvajanje jednog od grend slemova?

Teško je koncentrisati se na grend slemove i ostale turnire u ovom trentku. Tenis nije u prvom planu u ovoj situaciji. Nadam se najboljem. Nadam se da ćemo se brzo vratiti tenisu i ne želim mnogo da razmišljam o cijevima i turnirima.

Ne može mnogo tenisera da se pohvali pobjedama nad tri najbolja tenisera današnjice (Novak Đoković, Rafael Nadal i Rodžer Federer). To je Vama pošlo za rukom, koja pobjeda Vam je bila najteža?

Najteža pobjeda je bez mnogo sumnje bila protiv Rafaela Nadala. Svi znamo o koliko borbenom teniseru se radi. Uvijek je veoma teško igrati protiv njega i bez sumnje je to moja najteža pobjeda do sada u karijeri.

Godine 2015. ste se umalo udavili. Da li se često sjetite te situacije? Koliko Vam je to promijenilo život?

Ne znam da li je uticalo na mene, ali je definitivno bilo nešto iz čega sam mnogo naučio. Malo ljudi je bilo tako blizu davljenja kao ja u tom trenutku. Ovom situacijom život me učio da dam sve od sebe i da nikada ne odustajem od života i da se borim da ostvarim sve što želim. Da se borim da preživim. Mnogo je pouka koje sam povukao iz te situacije.

Koja Vam je omiljena uspomena iz djetinjstva?

Omiljena uspomena mi je vezana za ljeto kada svi budemo na plaži i kupamo se. Sjećam se svih tih ljeta kada smo jeo omiljeni sladoled, kada sam bio sa porodicom i prijateljima. Uživao sam u vrućini, ljetnim vibracijama. To je jedna od privilegija kada dolazite iz zemlje kao što je Grčka. Kada sam kući, uvijek volim da se prisjetim svih lijepih stvari koje sam proživio u djetinjstvu.

Za kraj, možete li nam reći kakav je StefanosTsitsipas privatno, šta volite da radite, u čemu uživate?

Privatnost otkrivam više od drugih sportista preko YouTube kanala. Prilično sam opušten van terena. Volim da se zabavljam, da živim život. Ne volim da gubim vrijeme sjedeći na kauču i gledajući TV. Ne volim kada sam neproduktivan. To me najviše plaši. Trudim se da budem energičan, fotografišem, snimam, idem u kino... Tenis je jedan dio mog života, ali trudim se da radim i druge stvari. Ne volim da je dan prošao kraj mene i da ništa nisam uradio. Svi moramo da znamo da je život lijep i da uvijek možeš da radiš nešto zabavno.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti