Dženana Šehanović, pijanistica: Djevojka sa zlatnim prstima
OTVORI GALERIJU

Ličnosti / KULTURA I SPORT

Dženana Šehanović, pijanistica: Djevojka sa zlatnim prstima

U dvadesetprvoj godini života ova vrhunska umjetnica već pohađa doktorski studij na Muzičkoj akdemiji u Sarajevu. Diplomirala je i magistrirala na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, a školovala se u Njemačkoj, Austriji, Hrvatskoj i BiH.

04.02.2013. 08:37 Izvor: / eKapija.ba

U dvadesetprvoj godini života ova vrhunska umjetnica već pohađa doktorski studij na Muzičkoj akdemiji u Sarajevu. Diplomirala je i magistrirala na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, a školovala se u Njemačkoj, Austriji, Hrvatskoj i BiH. Pored mnoštva ponuda iz evropskih i regionalnih muzičkih metropola odlučila je ostati u svojoj zemlji.

Priča o briljantnom muziciranju ove pijanistice počela je kada je imala 4 godine i prvi puta dodirnula klavirske dirke. Dženana je vjerovatno najbolja mlada pijanistica u ovom dijelu Evrope. Čarobni zvuci koji se razliježu prostorijom omamljuju.

Za klavirom je Dženana Šehanović, dvadesetjednogodišnja pijanistica iz Brčkog. Ova vrhunska mlada umjetnica s pravom je dugo nosila epitet “čudo od djeteta”. Danas je pijanistica pred kojom je izvanredna karijera, a učenici Srednje muzičke škole u Tuzli, gdje Dženana radi, imaju uzora i profesoricu od koje mogu mnogo toga naučiti.

Svoje muzičko obrazovanje počela je u Njemačkoj kada je imala svega četiri godine. U domovinu se vraća 1997. i nastavlja školovanje u Tuzli, a nakon toga i u Sarajevu. Kao desetogodišnja djevojčica položila je prijemni ispit na prestižnom austrijskom Univerzitetu Mozarteum u Salzburgu, a u četrnaestoj godini života postala je najmlađi ikada primljeni student na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. S nepunih 19 godina diplomirala je na ovoj akademiji, što je također presedan u dugogodišnjem radu ove visokoškolske ustanove. Godinu dana nakon toga je sa najvećim ocjenama za klavir magistrirala u Zagrebu, a trenutno pohađa doktorski studij na Muzičkoj akademiji u Sarajevu.

Nagrađivana je više od 20 puta prvim ili posebnim nagradama na različitim festivalima i takmičenjima u BiH, Italiji, Hrvatskoj i Sloveniji. Njen talenat i umijeće je prepoznao i ured tadašnjeg predsjednika Hrvatske Stjepana Mesića, te je na osnovu umjetničkog i profesionalnog dostignuća za koji postoji interes Hrvatske 2006.g. dobila i hrvatsko državljanstvo.

Dženana je u karijeri imala veliki broj nastupa na kojima je oduševljavala publiku u BiH, Hrvatskoj, Lihtenštajnu, Njemačkoj, Austriji, Italiji, Norveškoj, Švicarskoj, Madžarskoj. Kaže da su joj najdraži oni sa Sarajevskom filharmonijom, orkestrom Hrvatskog glazbenog zavoda i ansamblom Zagrebačkih solista. Muzički kritičari u našoj zemlji i inostranstvu jednoglasni su u ocjenama da se radi o vanserijskoj mladoj umjetnici.

Bosna i Hercegovina rasadnik je mladih talenata u različitim područjima, a Dženana je pravi umjetnički ambasador i brend naše zemlje. Podrška koju je do sada dobijala je mala, ali kako kaže ova djevojka, nada se da će u budućnosti biti veća i da će ljudi prepoznati umjetnost kao brend BiH. Njena maestralnost na klaviru rijetka je, a svoju državu je predstavljala u najboljem svjetlu nebrojeno puta.

Dženana Šehanović klavirskim tipkama prenosi muzičku magiju. Talentovana, obrazovana, mlada i lijepa kao što jeste, mogla bi mnogo uraditi na popularizaciji klasične muzike u Bosni i Hercegovini i regionu. Sa Dženanom Šehanović i sličnim mladim umjetnicima Bosna i Hercegovina bi mogla doživjeti kulturnu revoluciju. Dženana je mnogo puta skrenula pažnju na Bosnu i Hercegovinu u svijetu predstavljajući se maestralnim klavirskim izvedbama. No, koliko se to vrednuje u BIH i regionu danas?

Iz biografije

Pijanistica Dženana Šehanović rođena  je 23.03.1991.godine u Brčkom, Bosna i Hercegovina. Svoje prvo muzičko obrazovanje počela u Njemačkoj u klasi profesorice  Tanje Hubber.

Po povratku u domovinu  1997. godine školovanje je nastavila u Tuzli, a potom u Sarajevu u klasi Nede Stanković, profesorice klavira na Muzičkoj akademiji u Sarajevu.

U julu 2001. godine položila je prijemni ispit na prestižnom Univerzitetu Mozarteum u austrijskom Salzburgu. U julu 2005. godine položila je prijemni ispit na Muzičkoj akademiji u Zagrebu i tako sa 14 godina postala najmlađi ikada primljen student u ovoj visokoškolskoj ustanovi..

Prvu godinu studija završila je u klasi prof. Đorđe Stanettija i prof. Karl-Heinz Kammerlinga u Zagrebu, drugu i treću godinu je završila na Umjetničkoj akademiji u Osijeku, odsjek za glazbu, a diplomirala je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu 2010.godine u klasi prof. Srđana Čaldarovića. Magistrirala je u septembru 2011.godine sa najvišom ocjenom iz klavira na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Trenutno je na trećem ciklusu studija (doktorski studij) na Muzičkoj akademiji u Sarajevu.

Nastupala je na brojnim skupnim i samostalnim koncertima u Sloveniji, Srbiji, Hrvatskoj, Austriji, Njemačkoj, Italiji, Lihenštajnu, Norveškoj, Austriji, Madžarskoj, Bosni i Hercegovini i za Vijeće Evrope. Na koncertima je pored klasičnog repertoara izvodila i vlastite kompozicije. Nastupala je sa Sarajevskom filharmonijom, orkestrom Hrvatskog glazbenog zavoda i ansamblom Zagrebačkih solista.

Dobitnica je brojnih državnih i međunarodnih nagrada i priznanja.

 

Dženana je trenutno zaposlena kao profesorica klavira u Srednjoj muzičkoj školi u Tuzli.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti