Irfan Tepić: Biti berber nije samo zanimanje, to je poziv i način života

21.12.2020. 15:31 / Izvor: Akta.ba
Irfan Tepić: Biti berber nije samo zanimanje, to je poziv i način života
OTVORI GALERIJU

U Berber.ba shopu, osim vrhunske usluge za muškarce, održavaju i berber školu te radionice. Tepić je i ambasador poznatog engleskog brenda za muškarce Dapper Dan.

Prošlo je vrijeme kada je muškarcu  za dnevnu njegu bilo potrebno svega par proizvoda. Beauty industrija se godinama posebno fokusira na njegu i izgled muškarca. Berberski shopovi su nekada bili isto ono što i ženama frizerski saloni - mjesto druženja, lagane priče... Onda se ta tradicija nekako izgubila, pogotovo za muškarce. Međutim, čini se da se, polako ali sigurno, ovaj nekada cijenjeni zanat vraća na velika vrata. 

"Berberski tretman nije samo šišanje, to je doživljaj. Moj tim Berber.ba i ja se trudimo svakom klijentu pružiti trenutak opuštanja uz neobavezan razgovor, muziku po želji, vrhunske profesionalne preparate za kosu i bradu Dapper Dana uz oda  branu uslugu šišanja ili brijanja".

Ovako je svoju priču za naš portal započeo mladi i talentovani berber Irfan Tepić,  majstor za šišanje, uređivanje i brijanje muške kose i brade, ambasador  poznatog engleskog brenda za muškarce Dapper Dan i vlasnik brijačnice Berber.ba.

"Nudimo kompletnu uslugu šišanja i brijanja, kako za moderne muškarce koji prate svjetske trendove, tako i za jednostavne i klasične muškarce koji znaju da cijene spretne ruke. Ali, za mene to je posebno mjesto koje volim i gdje svojim radom i trudom svaki dan iznova želim nadmašiti samoga sebe jer  imam jako puno ideja, a nažalost vrlo malo vremena da ih sve realizujem. Za mene berberski dućan nije obični muški salon, to je mjesto gdje se poštuje nasljeđe starog zanata i mjesto socijalne interakcije. Često kažem da berberski tretman nije samo šišanje, to je doživljaj. Moj tim i ja se trudimo svakom klijentu pružiti trenutak opuštanja uz neobavezan razgovor, muziku po želji, vrhunske profesionalne preparate za kosu i bradu Dapper Dana...", kaže Tepić.

Vrhunsku uslugu u ovom salonu prepoznale su i brojne javne ličnosti, pa je Irfan stilizovao frizure i brade Dini Merlinu, Miralemu Pjaniću, Damiru Džumhuru, Adnanu Ćatiću, i tako dalje. No, međutim, Tepić podvlači da su mu svi klijenti podjednako važni.

Ovaj višestruko nagrađivani i priznati berber ne krije zadovoljstvo priznanjima za svoj rad, jer se, kako kaže, samo odlilčnim radom može istaknuti od konkurencije. 

Volim sebe izdvojiti od ostalih, i ako bih sebe opisivao u profesionalnom smislu i  poslovnom uspjehu onda bi to pripisao teškom radu, visokoj razini energije, stalnoj brizi za detalje i stalnoj  želji da sam ja uvijek najbolja verzija sebe koliko to u danom trenutku može biti. Dugo godina sam u ovom poslu i bilo je tu mnogo nagrada i priznanja. Prije 15 godina osvojio sam prvo mjesto na državnom prvenstvu frizera BiH 2005. godine, a godinu kasnije i na međunarodnom takmičenju frizera", ističe Tepić.

Govoreći o novitetima, Tepić naglašava da se konstatno educiraju i prate trendove, ali i prenose stečena znanja na mlade koji tek počinju ovaj interesantan zanat.

"Trenutno sam se posvetio usavršavanjem thenike Hair Tatoo-a, o kojima čemo uskoro pričati više kao i o edukacijama, jer  želim svoje znanje nesebično prenijeti mladim osobama koji vole ovaj poziv, koji su već berberi ili to žele postati. Kao saradnik firme Oliveco d.o.o , Pro Hair ATELIERA, i engleskog muškog brenda Dapper Dan,  često profesionalno i detaljno organizujemo seminare Look and Learn tipa, gdje učesnici nauče mnoge tehnike, a  nakon završetka idu kući sa znanjem, a ne samo sa diplomom. Trudim se da često organizujem workshop-ove, kako u svojoj berbernici, tako i kao gostujuči edukator gdje god me pozovu. I ja svaki dan naucim nešto novo, kao i moj tim odabranih berber majstora,  pratimo sve novitete i posjećujemo sajmove, jer nije jednostavno biti dobar ukoliko se niste u potpunosti tome posvetili", poručuje Tepić.

Ovaj talentirani berber potvrđuje da je prošlo vrijeme kad su muškarci pridavali malo ili nikako pažnje svom izgled. 

" Dešava se da nam klijenti pokažu neku slavnu ličnost na smartphone-u i kažu da žele takav izgled, na primjer. Pored dostupnosti i slikama i ličnostima preko interneta vrlo je lako pronaći kakva frizura ili brada se nekome svidja i to nama,naravno,olakšava posao. Ono čega se i dalje pokušavamo pridržavati jeste ono što mi smatramo jednom od naših vrijednosti, jeste da svakom klijentu pristupamo individualno i da pokušavamo svakome uraditi ono što smatramo da će najbolje izgledati. Volimo popričati sa osobom i tome koji im je stil, šta ih zanima, da li su za neku promjenu i u dogovoru pristupamo realizaciji, i tako dalje", rekao je Tepić.

Dodaje da se, svakako, mnogo toga promijenilo u pogledu frizura, brada, stila i imidža.

"Trendovi su prolazni, ali smatramo da suština onoga što je berber ima još uvijek dosta zajedničkih aspekata kao što je “brico” imao u tradicionalnom smislu. Berber je po nama osoba koja će vam dati i savjet i pomoći riješiti određeni problem, s kojima se susreću svakodnevno. Ukoliko možemo, naravno. To je ta konekcija kojoj težimo s našim klijentima", naglašava Tepić. 

U Berber.ba shopu, koji se nalazi u ulici Josipa Pančića br 8 u Sarajevu, možete dobiti raznolike tretmane, a čujemo da je najpopularniji tzv. Kraljevski tretman i traje čak dva sata.

B.K.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti