Adnan Mehonić: Inovator tehnologije memristora koji će transformisati svijet

25.08.2021. 10:30 / Izvor: Akta.ba
Adnan Mehonić: Inovator tehnologije memristora koji će transformisati svijet

BiH ima značajan potencijal u svojoj dijaspori. Pogotovo je to izraženo u akademskog i naučnoj dijaspori, a to pokazuje i primjer Adnana Mehonića.

BiH ima značajan potencijal u svojoj dijaspori. Pogotovo je to izraženo u akademskog i naučnoj dijaspori, a to pokazuje i primjer Adnana Mehonića.

Jedan od najvećih inovatora za 2021. godinu na popisu "35 inovatora ispod 35 godina", Adnan Mehonić iz Sarajeva živi i radi u Londonu kao profesor na University Collegu.

Neadvno je MIT Technology Review svrstao Adnana na listu brilijantnih mladih tehnologa, a njegov rad ima potencijal da transformiše svijet.

Od "Zlatne značke" do "35 inovatora ispod 35"

Diplomirao je na Elektrotehničkom fakultetu u Sarajevu 2009. godine, a nakon toga odlučio je da se prijavi na master studij iz oblasti nanotehnologije na University College u Londonu.

"Imao sam sreću da dobijem stipendiju britanske vlade, te da nakon magistarskog, koji sam završio 2010. godine, nastavim i doktorski studij, koji sam završio 2013. godine", kazao je Adnan za portal Akta.ba.

Duga je lista prizanja koja je Adnan dobio do sada, a svako od tih prizanaja je posebno na svoj način.

"U akademskoj karijeri sam imao više manjih prekretnica koje su u tom trenutku bile važne. 

Zlatna značka Univerziteta u Sarajevu mi je pomogla pri aplikaciji na master studij; Oxford Instruments nagrada za master rad je bila ključna za dobivanje stipendije za PhD studij; nagrada za najbolji PhD rad mi je pomogla da dobijem željenu postdoktorsku poziciju; akademski izuzetno značajno odlikovanje od strane Kraljevske akademije za tehničke nauke Velike Britanije, kada sam izabran za naučnog člana akademije, pomoglo mi je da osnujem neovisnu istraživačku grupu i dobijem profesorsku poziciju na UCL-u; UCL-ovo priznanje za najinovativnijeg akademika u 2015. godini mi je omogućilo zasnivanje kompanije i dobitak investicije. Nedavno priznanje od strane američkog MIT Technology Review-a za "35 inovatora ispod 35 godina" će mi pomoći u budućoj karijeri.

Svako od ovih priznanja su u tom trenutku bili najvažniji", naglašava inovator.

Naučna karijera kaže nije nimalo jednostavna.

"Naučni i akademski rad je jedna od najkompetitivnijih karijera, uvijek ste u takmičenju sa svojim kolegama za limitirana sredstva, bilo da se radi o finansiranju PhD programa, naučnog granta ili slično. Ne postoji garancija za uspjeh, ali predanim radom je moguće značajno povećati vlastite šanse", kazao je.

Naučni rad i nanotehnologija

Nanotehnologija je izuzetno popularna i široka oblast koja je sve više u fokusu mnogih istraživača tako se i kod Adnana javila ljubav prema ovoj oblasti.

"Studij nanotehnologije je bio kombinacija elektronike i primjenjene fizike, što je uvijek bio jedan od mojih interesa. Sviđala mi se kombinacija procesa analize prilikom razumijevanja fizikalnih zakona i sinteze, ono što je svojstveno inženjerima i inovatorima, gdje ima prostora za ličnu kreativnost", pojašnjava Mehonić.

Potreba za ubrzanim napretkom elektronske tehnologije je izraženija nego ikada ranije, kaže Adnan. Skoro svaki segment modernog društva oslanja se na poboljšanje računarske i informacione tehnologije.

Jedan od primjera je i nagli razvoj sistema umjetne inteligencije koji su našli primjenu u raznim sferama kao što je ekonomija, medicina, farmacija, sigurnost i internetske usluge. Izvjesno je da će ovi sistemi postati još važniji u budućnosti za svakodnevni život, kao i za rješavanje globalnih izazova i daljnji razvoj svih naučnih disciplina.

"Razvoj umjetne inteligencije zahtijeva ogromne računarske i energetske resurse – potrošnja složenijih sistema umjetne inteligencije ekvivalentna je godišnjoj energetskoj potrošnji desetina domaćinstava. Dodatni problem je karbonska emisija koju ovi sistemi proizvode, te negativni uticaj na okolinu i životnu sredinu. Ovakav pristup nije održiv i potrebna je nova, efikasnija tehnologija koja bi podržala daljnji razvoj. Ja radim na memristorima: tehnologiji koja bi mogla biti dio rješenja. Memristori su nove elektroničke komponente, različite od tranzistora, osnovne gradivne jedinice svih elektronskih uređaja koje danas koristimo", kazao je Adnan.

Jedan aspekt Adnanovog rada je razvoj memristora kao značajno efikasnijih tranzistora, a drugi fokus je inspirisan biološkim sistemima koji su višestruko efikasniji od današnjih računarskih sistema.

"Ljudski mozak koristi do milion puta manje energije pri izvršenju kognitivnih zadataka koji su i dalje veliki izazov za umjetne sisteme bazirane na tranzistorima (npr. razumijevanje ljudskog govora ili vožnja automobila). Memristori mogu emulirati ključne funkcije bioloških sinapsi i neurona. Ovo otvara mogućnost razvoja principijelno drugačijih sistema umjetne inteligencije koji bi po svojoj funkcionalnosti i efikasnosti bili sličniji biološkim sistemima. 

Razvoj memristora se bazira na razumijevanju i manipulaciji fizikalnih procesa nanomaterijala (materijala na dimenzijama manjim od milionitog dijela jednog milimetra). Pored toga potrebno je razumijevanje pravila dizajna modernih računarskih sistema. Tako da je moj rad kombinacija primjenjene fizike, nanoelektronike, a u posljednje vrijeme i računarske, te neuro nauke", pojasnio je.

Ovaj vrijedni profesor je kako bi zaštitio i patentirao memristorsku tehnologiju sa kolegama osnovao  spin-out kompaniju.

"Skoro na samom početku mog doktorskog studija sa tadašnjim supervizorom i biznis-timom UCL-a odlučili smo da memristorsku tehnologiju na kojoj sam radio treba patentirati i intelektualno zaštititi. Dugi niz godina, pored akademske karijere, bio sam uključen i u komercijalizaciju tehnologije. Sve ovo je rezultiralo osnivanjem spin-out kompanije u kojoj, pored suosnivača, trenutno imam i ulogu tehnološkog direktora", ističe inovator.

Rad sa mladim ljudima doprinos BiH

I pored svih poslova koje uspješno obavlja uspijeva naći i slobodnog vremena.

"Slobodnog vremena uvijek ima i nastojim ga iskoristiti. Londona nudi različite aktivnosti: izložba, javno predavanje, predstava i festival. Također London je zelen grad sa mnogo parkova što je velika prednost", kazao je.

Nema svoj moto, ali sviđa mu se savjet : "Pokušajte naučiti nešto o svemu i sve o nečemu."

Mladim ljudima poručuje da budu proaktivni, hrabri i da razmišljaju globalno.

"Možda se tako ne čini, ali danas imamo više prilika za uspjeh i svijet je otvoreniji nego ikada ranije", naglasio je Adnan.

Sretan je što radi ono što voli i svoj doprinos BiH daje kroz rad sa mladim ljudima.

"Naučni rad i akademska karijera su mi bili i ostali primamljivi od ranog djetinjstva. Sretan sam da danas radim ono što želim i u čemu uživam. U Bosni svoj doprinos pokušavam dati kroz rad s drugim izvrsnim mladim ljudima koji su većinu obrazovanja završili u Bosni i Hercegovini, a trenutno studiraju ili rade izvan zemlje kroz rad Asocijacija za napredak nauke i tehnologije (ANNT). Asocijacija povezuje mlade i uspješne naučnike i stručnjake iz oblasti prirodno-matematičkih i tehničkih nauka.  Sretan sam da smo bili u prilici organizovati veći broj projekata fokusiranih na naučno obrazovnu zajednicu u BiH", zaključio je Adnan.

E.O.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti