Sarajlija Noah Weber predaje na nekoliko bečkih fakulteta i radi na simulaciji lijekova

07.06.2022. 11:59 / Izvor: Akta.ba
Noah

Splet okonosti tačnije spoj sreće i znanja 26-godišnjem Noahu Weberu odredio je životni put. Rođeni Sarajlija sa adresom u Beču postigao je mnogo uspjeha na polju savremenih tehnologija.

Splet okolnosti  tačnije spoj sreće i znanja 26-godišnjem Noahu Weberu odredio je životni put. Rođeni Sarajlija sa adresom u Beču nakon završenog fakulteta postigao je mnogo uspjeha na polju istraživanja savremenih tehnologija. 

"Uvijek su me zanimale kvantitativne nauke oko kompjutera i matematike te kako se svijet može bolje opisati kvantitativnim metodama i algoritmima. Završio sam Tehnički fakultet u Beču, a nakon toga nastavio sa raznim djelatnostima unutar softwer svijeta kao što su data i software engineer", priča nam Noah. 

Učestvovao je na raznim takmičenjima iz svijeta machine learninga i promjenom algoritama. Nakon studija počeo je da se zanima za životne nauke. Tačnije kako da se iskoriste kvantitativne metode za više primjenjene stvari kao što je istraživanje lijekova. Tako je počeo da radi sa firmom Celeris Therapeutics koja se bavi istraživanjem lijekova pomoću kompjuterskih simulacija.

"Nakon što napravimo simulacije imamo i svoj laboratorij gdje sintetiziramo lijekove i pokušavamo da riješimo određene bolesti. Većinom su to bolesti centralnog nervnog sistema npr. parkinsonova ili alchajmerova bolest. Trenutno  ih sintetiziramo da vidimo da li će to uspjeti. U ovoj fazi prikupljamo „Series E“ da bismo mogli da nastavimo sa velikom produkcijom lijekova. Do sada smo skupili 6 miliona i 20 ljudi.  Imamo veliki laboratorij u Grazu u kojem su naučnici koji prave ono što smo simulirali kompjuterski. Također ova firma ima i sjedište u Americi u kojem prodajemo partnerstva, finansije i marketing.", pojašnjava Weber.

Predavač na bečkim fakultetima

Ono što Noaha najviše zanima jeste istraživanje u machine learning svijetu. Tako svoje znanje širi i prenosi na studente bečkih fakulteta, na kojima ima nekoliko pozicija predavača.

"Osim toga što sam predavač i supervizor sam za master i bachelor radove. Uzimam zanimljiva teme koje se tiču naučnog aspekta koji mogu povezati sa firmom.Studenti se zanimaju za to te zajedno pokušavamo da istražimo temu, nađemo bolje riješenje i na kraju komercijalnu primjenu koju možemo unutar firme da napravimo", istako je.

Splet okolnosti zanja i sreće donio mu je posao Chief Technology Officer u firmi Celeris Therapeutics.

"Zanimao sam se za kvantitativno znanje i radio za nekoliko firmi te sam bio dosta aktivan na takmičenjima na kojima sam osvajao nagrade za razvijanje algoritama. Jednostavno ljudi koji su dolazili sa biotehnološke strane nisu imali kvantitativne predispozicije. Zbog toga su tražili nekoga lokalno iz Beča ko će zajedno sa njima izgraditi firmu i napraviti tehnologiju koja je potrebna da se pravi simulacija. Ja sam imao potrebno znanje", naglasio je Weber.

celeris

Lijekovi za dugovječnost

Ovaj mladi naučnik zbog ljubavi prema poslu kojim se bavi i u slobodno vrijeme radi. Slobodno vrijeme koristi za asocijacije u kojima je angažiran.

"Imam dosta dodatnih angažmana osim fakulteta i firme koju vodim kao što su naučne asocijacije. Zanimamo se između ostalog za istraživanje dugovječnosti. Smatram da je to jedan od zanimljivih aspekta bio tehnologije gdje se istraživači trude da ne samo da produže nego i da poboljšaju životni vijek. Mislim da je to jedan jako zanimljiv problem čovječanstva za koji pokušavamo da nađemo metode kojima ga možemo riješiti", pojasnio je naučnik.

Smatra da u BiH ima mnogo potencijala i budućnosti no kako nije planirao da ode tako se ne planira ni vratiti.

"Budućnosti u BiH ima zato bih poručio mladima da se fokusiraju na tehnologije odnosno vještine koje su dosta tražene. Samim tim će imati prednost da traže veće prihode odnosno iznad prosjeka. Također, zahvaljujući remote worku imaju i mogućnosti za dobre poslove u inostranstvu.Sa druge strane vlasnicima kompanija bih poručio da se adaptiraju na nove trendove, jer oni koji ostaju inertni neće ostati održivi odnosno konkurentni na tržištu. Naučite prednosti i mane tehnologije ako želite da budete konkurentni", poručio je Noah.

E.O.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti