Uspješan put mladog Adnana Mujanovića: Sedmi doktor u Evropi u svojoj oblasti

20.04.2021. 12:03 / Izvor: Akta.ba
Uspješan put mladog Adnana Mujanovića: Sedmi doktor u Evropi u svojoj oblasti

Adnan Mujanović, 24 godišnji tuzlak završio je Medicinski fakultet u Tuzli, a trenutno se nalazi na Univerzitetskom institutu za dijagnostičku i interventnu neuroradiologiju Univerzitetskog kliničkog centra u Bernu.

Adnan Mujanović, ljekar i istraživač, završio je Medicinski fakultet na Univerzitetu u Tuzli, a trenutno se nalazi na Univerzitetskom institutu za dijagnostičku i interventnu neuroradiologiju Univerzitetskog kliničkog centra u Bernu. I ništa to ne bi bilo neobično da Adnan nije sa svega 24 godine postao sedmi doktor u Evropi. Ovaj mladić je pored svih osobina koje ga krase i uspjeha koji je postigao, ipak ostao prizeman. Njegov životni put je itekako dinamičan, a dio svog putovanja je ispričao za naš portal. Ovo je njegova priča!

Ljubav prema medicini

"Prije svega, zahvaljujem se na pozivu da govorim za vaš portal, te ovim putem pozdravljam sve vaše čitatelje i čitateljice. Moje ime je Adnan Mujanović, imam 24 godine, rođen sam i odrastao u Tuzli sa majkom Mevlidom, ocem Saudom i sestrom Anelom. Vrlo rado istražujem različite stvari i volim provoditi vrijeme upoznavajući ih", priča nam.

Kao dječak nije sanjao da postane ljekar. Ljubav prema medicini ne nosi iz djetinjstva već se ona javila u srednjoj školi. 

"Kroz osnovno obrazovanje sam imao afinitet ka svim oblastima, izuzev likovne i muzičke kulture s obzirom da nažalost nemam "osjećaja" za te vrste umjetničkih izražaja. Mislim da je jedan od presudnih trenutaka bio upis u Srednju medicinsku školu Tuzla, kada sam u toku svog srednjoškolskog obrazovanja shvatio da je medicina dosta zanimljivija oblast nego što sam to prethodno mislio. Međutim, ni tada nisam mogao biti 100% siguran da je to ono čemu želim posvetiti svoj život. Tako da, u duhu istraživača, naredni logički korak je bio upis na medicinski fakultet. Tek za vrijeme visokoškolske naobrazbe sam počeo shvatati rasprostranjenost i širinu koju medicina sa sobom nosi. Čak i danas, još uvijek iznova učim i budem iznenađen koliko toga se u medicini zapravo krije. Mislim da je ta avanturistička nit, zajedno sa svim filantropskim vrijednostima koje medicina kao oblast nosi, ono što je zapravo najviše zaokupilo moj interes", prisjeća se Mujanović.

Na zadnjoj godini studija medicine uspio je pronaći jednu užu oblast interesovanja koja se malo više izdvojila u odnosu na druge.Oblast njegovog profesionalnog zanimanja je veoma uska i specifična. Na područiju Zapadnog Balkana ne postoji ustanova i/ili tim koji se ovim bave.

"Najprostije rečeno, u pitanju je oblast minimalno invazivne neurološke terapije za patologiju krvnih sudova na mozgu uz primjenu savremenih tehnologija. Kada sam malo detaljnije istraživao, shvatio sam da se ovom uskom oblasti u Europi bavi samo šest ljekara, te uz njih još četvorica u SAD-u i dvojica profesora u Japanu. Stupio sam u kontakt sa profesorima iz Europe, te nakon nekoliko razgovora i e-mailova, jedan profesor iz Švicarske mi je rekao kako bi on volio da postanem dio njegovog tima u Bernu. Te sam tako spletom okolnosti došao u Švicarsku", kazao je.

Uvođenjem švicarskog protokola u BiH bi nestalo "Hodanje po doktorima"

Švicarski i bosanskohercegovački zdravstveni sistem se itekako razlikuju. Kada bi se švicarski protokol prenio u Bosnu i Hercegovinu ne bi bilo "hodanja po doktorima".

"Postojanje protokola olakšava rad i ljekaru i pacijentu, s obzirom da se zna tačno u bilo kojem trenutku šta i pacijent i ljekar trebaju da rade. Uz postojanje odgovarajućih protokola, pacijent u svakom trenutku zna koji je naredni korak u njegovom tretmanu, kojem ljekaru se treba javiti, kada i zašto. Ovim putem se izbjegava "hodanje po doktorima" i čekanje mjesecim prije nego što pacijent sazna svoju dijagnozu i započne liječenje. S druge strane, ljekari tačno znaju kada im pacijent dođe, zašto je taj pacijent baš njima poslat, te šta oni trebaju dalje uraditi sa pacijentom. Ovim putem štedimo ljekarevo vrijeme, bolničke resurse i omogućavamo svima usmjerenije kretanje kroz zdravstveni sistem. Postojale bi određene adminstrativne barijere, ali smatram da bi dugoročne dobiti bile veoma zadovoljavajuće", pojašnjava Adnan.

Adnan Mujanović

Život u Bernu i slobodno vrijeme

Nije mu bilo teško da se privikne na švicarski sistem rada, jer je imao iskustva kroz rad na različitim projektima.

"Trenutno radim identičnim tempom kao što sam i radio za vrijeme fakultetskih dana. S obzirom na to da sam i ranije radio na različitim projektima, uključujći i projekte sa inostranim partnerima, otprilike sam bio upoznat sa ritmom i tempom ove vrste rada", rekao je.

Pored svih obaveza koje ima slobodnog vremena mu ne ostane mnogo, a ono što ostane iskoristi za druženje sa kolegama.

"Švicarski administrativni sistem se pobrinuo da moje slobodno vrijeme bude minimalno, s obzirom na svu papirologiju koju ja, kao građanin Bosne i Hercegovine, moram završiti. Malo slobodnog vremena što imam većinom odvajam za Internacionalni časopis studenata medicine (IJMS) gdje se nalazim na poziciji junior urednika, te Harvardski časopis javnog zdravstva (HPHR), gdje sam recenzent za kliničke studije. Također ovdje spadaju i druženja sa veoma prijatnim i raznolikim kolegama iz svih dijelova svijeta koje sam imao priliku ovdje upoznati", ispričao nam je.

Voli sve vrste aktivnosti vezanih za more i putovanja, a hobi mu je biciklarenje po planinama. Na pitanje koji je njegov moto sa osmijehom odgovara: "Nisam siguran da ga imam. Postoje mnogo veći ljudi od mene koji su rekli mnogo pametnije stvari. Obično se držim toga da kakve su nam misli, takav nam bude i život".

Dosadašnji uspjeh samo stepenica u istraživanju medicine

Na ono što je postigao ne gleda kao na ostvaren uspjeh.

"Više ovo vidim kao još jednu stepenicu na mom putu istraživanja medicine kao oblasti. Moj savjet za mlade, iz kojeg god dijela planete dolazili, je da uvijek rade ono što zaista žele i da ustraju u tome. Najveća dijela zahtjevaju najviše vremena, a nema ničeg većeg od vlastite budućnosti. I naravno, molim ih, da ne zaborave na svoje zdravlje dok pišu svoje priče", poručio je Adnan.

Ne voli govoriti o planovima u budućnosti, jer nema konkretan odgovor.

"Trenutno sam angažovan na kliničkom centru u Bernu i svaki dan se trudim da unaprijedim svoja znanja i vještine. Ne znam šta naredni dan nosi, niti gdje će me odnijeti, ali sam svakako spreman razmotriti sve opcije", rekao je Adnan za Akta.ba.

Ovaj mladi ljekar je primjer da Bosna i Hercegovina, iako mala država krije brojne talente. Pokazao je da se trudom snovi ostvaruju i da granice ne postoje.

E.O.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti