Vahid Halilhodžić, trener: Život kao roman o usponima i padovima

26.03.2012. 14:58 / Izvor: eKapija.ba
Vahid Halilhodžić, trener: Život kao roman o usponima i padovima

Jedna izreka kaže da ništa ne može spriječiti čovjeka s ispravnim stavom da postigne svoj cilj u životu. Ako se ovom pridodaju osebujan karakter, personalnost, želja za upornim radom koji po svojoj prirodi proizvodi bogatstvo, ali i ukoliko bismo pod nju podveli i borbeni duh da se po gubitku sve ponovo mora sticati ispravnim ljudskim vrijednostima, onda je sve to život Vahida Halilhodžića, igrača i trenera.

Idol mnogih budućih trenera, ogroman autoritet i strogi trener koji se zadovoljava samo sa sto posto urađenim treningom, vodio je mnogo velikih igrača među kojima su takođe bili Drogba i Ronaldinho i uvijek je uživao uzajamno poštovanje, jer “drugačije nije moglo biti.” Njegova religija vezana je za fudbal, u njega vjeruje i od njega živi, u poslu cijeni prijateljski odnos i vjernost, a ne voli dvoličnost, izdajice i tu “nema milosti.”

"Često su najopasniji za trenera ljudi oko njega koji se prave prijateljima, a rade druge stvari", govori nam. Prije nego što će doći u Mostar u srednju školu i početi igrati u Veležu, čiji je produkt i gdje je proveo izvanredne dane, Vahidovo djetinjstvo bilo je obilježeno najčešće igrom na stotinjak metara od njegove kuće u Jablanici udaljenom igralištu. Zbog dobrih rezultata u školi bio je ljubimac roditelja, toliko ih je volio da je čak igračku karijeru prekinuo zbog majčine smrti vrativši se u Mostar bolesnom ocu. Zarađeni novac tada je uložio u idiličan život, no ratom je bogatstvo nestalo preko noći.

"Danas sam bio bogat, a sutra samo u farmerkama. Prošao sam sve u životu. Moj život je jedan pravi roman o uzdizanju i padanju." I tako je zbog nemilih okolnosti vjerovatno svojevremeno najbogatiji čovjek u Mostaru uplovio u novo poglavlje svog života, u Francuskoj počeo ispočetka, postao njenim državljaninom koji će kasnije biti okrunjen i legijom časti. Ispričao nam je da nikada nije "poletio prema nebu."

I kada je imao sve. I slavu. A sada je dovoljno bogat da može prestati trenirati, međutim ono što njega još uvijek vuče prema fudbalu nije novac, nego prvenstveno ljubav i entuzijazam…

IZ BIOGRAFIJE

Vahid Halilhodžić bosanskohercegovački fudbalski trener, te bivši fudbaler je rođen 15. oktobra 1952. godine u Jablanici (BiH).

Klubovi za koje se veže njegova igračka karijera su: FK Velež, FK Neretva, FC Nantes, PSG i Reprezentacija Jugoslavije.

Trenerska karijera od 1990. do danas vezana je za klubove: FK Velež, AS Beauvais, Raja Casablanca, Lille OSC, Stade Rennais, PSG, Trabzonspor, Ittihad FC, Obala Slonovače, Dinamo Zagreb i Reprezetnaciju Alžira.

(magazine.ba)

Pogledajte i druge dokumente u rubrici "Ko je ko"

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti