Vedrana Jelušić Kašić: Bankarica s jakim vezama u cijeloj regiji

28.05.2013. 13:19 / Izvor: Jutarnji list
Vedrana Jelušić Kašić: Bankarica s jakim vezama u cijeloj regiji

Jelušić Kašić, 42-godišnja Splićanka, s magistarskom diplomom američkog Brandeis sveučilišta i višegodišnjim seniorskim bankarskim stažem u londonskom sjedištu banke.

Vedrana Jelušić Kašić od 3. lipnja vodit će hrvatski ured Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) kao prva domaća šefica EBRD-ova tima u Zagrebu, potvrđeno je iz londonskog sjedišta banke.

Jelušić Kašić, 42-godišnja Splićanka, s magistarskom diplomom američkog Brandeis sveučilišta i višegodišnjim seniorskim bankarskim stažem u londonskom sjedištu banke, proteklih nekoliko godina iz EBRD-ova zagrebačkog ureda koordinirala je agribusiness projekte u regiji koja, uz zemlje bivše Jugoslavije i Albaniju, pokriva i Rumunjsku i Bugarsku.

Presudno iskustvo

Godine suradnje s upravama najvećih regionalnih kompanija dovele su je u situaciju da osobno poznaje gotovo sve igrače na regionalnom tržištu, što se u EBRD -u, čini se, pokazalo presudnim pri izboru osobe koja će naslijediti dosadašnju voditeljicu zagrebačkog ureda, Zsuzsannu Hargitai, također odličnu poznavateljicu prilika u regiji.

Jelušić Kašić jest i nije prava bankarica. Jest, jer velikim klijentima osigurava velik novac. Nije, jer svrha Europske banke nije samo prodati financijski proizvod nego, prije svega, financijski pogurati razvoj u novim europskim demokracijama. Taj dio posla institucije, doduše, polako zamire, obrnuto proporcionalno s ritmom razvoja “postkomunističke” Europe.

Obrazovanje na putu

EBRD je najveći strani investitor u Hrvatskoj. Vedrana Jelušić Kašić tamo je od siječnja 1998. Prije dolaska u Zagreb poslovna je iskustva stjecala u više od 13 zemalja - uključujući Armeniju, Kirgistan, Moldaviju, Rusiju, Rumunjsku, Poljsku i Litvu. I obrazovala se putujući. Prvo u Hrvatskoj, gdje je na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu dvaput dobila Rektorovu nagradu. Kada je otišla u SAD, na postdiplomski iz financija, paralelno je odradila praksu u Merrill Lynchu, u državnim službama Massachusettsa i na samom fakultetu gdje je, kaže “za džeparac”, bila asistent računovodstva i makroekonomije. Dio školovanja odradila je i u Italiji (opet usput radeći), Austriji i na kraju se skrasila u Londonu, odakle ju je uprava banke vratila u Hrvatsku kao vrsnog stručnjaka koji razumije domaće, strancima često teško uhvatljive poslovne i međuljudske odnose.

Kao predstavnik velikog investitora danas je član tri nadzorna odbora u regiji - u zagrebačkoj Atlantic grupi, vojvođanskoj Victoria Grupi i u makedonskom Tikvešu. U svim tim kompanijama izazvala je “pozitivan šok” neposrednošću u komunikaciji, čak i kada je riječ o najtežim poslovnim odlukama koje se na Balkanu po tradiciji serviraju uvijeno. Kao šefica zagrebačkog ureda danas će najvjerojatnije, u skladu s pravilima institucije, morati otići iz nadzornih odbora.

Najveći investitor

Sama za sebe kaže da je “neugasiva” i da je u društvu često pozivaju kada treba “spojiti nespojivo”.

"Pokušavam izazvati brain-storming nadzornom odboru kompanije", kaže. Vlasnicima je u početku bilo teško prihvatiti oštru osobu, ali kad shvate da se diskusijom uvijek dođe do boljih rješenja, nije im se teško naviknuti na novu vrstu komunikacije. Poznata sam kao “opasna”, ali s vremenom ljudi shvate da je takva izravna komunikacija najbolja za kompaniju, kaže. Upravo to je i bio lavovski dio njenog dosadašnjeg posla.

EBRD je već financirao velik broj firmi u ovom sektoru i Jelušić Kašić ne vidi razloga da se takva politika institucije ne nastavi. Tvrdi da se dobri projekti uvijek nađu ako ih se traži. Do kraja godine planirala je zatvoriti još nekoliko velikih transakcija u regiji. Kojih? Bankari ne pričaju. To će ionako sada raditi netko drugi, pod njenim strogim nadzorom.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti