Ličnosti / PRIVREDA I POLITIKA

Vesna Beganović, direktorica Via Medie: Talentovana da podržava talente!

19.01.2009. 16:20 / Izvor: eKapija.ba

Rođena je u Bihaću gdje je završila osnovnu i srednju školu. Kao dijete je jedino željela biti pilot, ali snovi su se srušili kada je saznala da ne postoji škola za žene pilote. Odabrala je srednju građevinsko – geodetsku školu, i počela da sanja da će biti arhitekta, koji će tako mijenjati svoje okruženje, projektujući nove objekte.

"Moji roditelji su željeli da budem doktor, po nihovom mišljenju to je fakultet vrijedan poštovanja. Nisu me podržavali u izboru, pa sam bez njihove podrške otišla u Zagreb i upisala arhitekturu i povijest umjetnosti", započinje Vesna svoju priču.

Onda je došao je rat, i ružna vremena, tako da nije uspjela završiti ono što je izabrala kao svoj poziv.

"Počela sam da radim na medijima, prvo kao snimatelj, pa kao realizator TV programa, da bi konačno došla u marketing. To je uticalo na moje današnje zanimanje, upisala sam ekonomski fakultet u Zagrebu, smjer marketing. Razmišljam o postdiplomskom za koji nikad da nađem vremena, jedino sam odabrala temu "Emicionalna inteligencija i branding". Hehehe, djeca su velika i imam vremena za učenje", iskrena je ona.

Kada je u pitanju karijara ove uspješne žene, radila je u firmi koja se bavila trgovinom i turizmom, zatim na radio Bihaću, RTV USK, POP TV Ljubljana, marketing agenciji Mccan Erickson Zagreb, a 2002. godine zajedno sa svojim suprugom Berinom Tuzlićem osnovala je marketing agenciju "Via Media", u koju je počela raditi tek 2007. godine. Na taj račun se često našali sa ljudima koju su u Via Mediji od početka, i kaže im "blago vama vi ste stari radnici, ja sam došla tek 5 godina poslije".

"Svoj posao jako volim, i radim ga sa puno strasti, odgovara mom karakteru, dinamičan je, zahtjeva puno komunikacije i odgovornosti. Generalni direktor Via Medie sam 7 godina, jedne od liderskih agencija u BiH, koja danas zapošljava 38 ljudi i oko 50 spoljinih saradnika. Potvrda našeg kvaliteta jeste i izlazak na tržište UAE, čime smo dokazali da dobrom poslovnom idejom, strategijom i znanjem, možete postići velike rezultate. Za period koji je pred nama, to je bila vrlo hrabra i dobra poslovna odluka. Ponosna sam što sam uspjela izgraditi menadžersku karijeru i voditi tim koji će obilježiti period promjena advertising tržišta i tržišne ekonomije u BIH. Svako jutro se probudim optimistična, sa novim idejama, energijom koja me pokreće, želim je prenosti na druge, motivirati tim da napreduje i dokazuje sebi da svi zadati ciljevi mogu da se ispune, ukoliko svoj posao radite predano, fokusirano i sa puno ljubavi", kaže Vesna za eKapija.ba

Kada su u pitanju strani jezici, kaže da nije neki poliglota i to smatra najvećom manom.

"Učila sam ruski, arapski, engleski i ni jedan ne znam dovoljno dobro. Mada mi je engleski prioritet zbog posla, simpa mi je što me djeca stalno ispravljaju, jer kćerka se školuje na engleskom i dođe mi kao savjest da svaki dan usavršavam i učim više. Za sada ne znam da li dobro govorim i ove naše jezike, s obzirom da sam krajiškog porijekla, studirala sam na hrvatskom, a sarajevska sam snaha, govorim svim dijalektima pomalo".

Izvrsnu i otvorenu sagovornicu smo upitali i za njene manje poznate vještine i specijalnosti o čemu ona kaže da je osim antitalenta za muziku, propale sportske karijere zbog operacija koljena, talentovana da podržava talente i misli da joj to dobro ide.

"Angažirana sam na projektima od društvene važnosti vezanim za obrazovanje, jer obrazovanje smatram dobrom investicijom, a cjeloživotno učenje filozofijom života. Slabe tačke su mi pjevanje, zvuči prestrašno. Sreća za čitaoce!".

Nezaobilazno pitanje za sve naše sagovornike ove rubrike je životna i poslovna filozofija, koju Vesna definiše ovako: "Životna: Sve što je bilo prije pola sata za mene je prošlost. Poslovna: Fokus, fokus i ponovo fokus. Prosjek nikad ne pobjeđuje".

Porodicu smatra jedinim istinskim bogatstvom.

"Sretna sam što sam uspjela uskladiti poslovni i privatni život. Moj muž je kreativni direktor Via Medie, naši poslovi su potpuno različiti, ali uvijek radimo na zajedničkim projektima, zapravo spajamo kreativno i racionalno, što u suštini čini cjelinu. Imamo troje djece, pomalo nespojivih 5 individualnih karaktera funkcionira prilično dobro. Trudimo se, da vrijeme koje provodimo zajedno, bude kvalitetno i kreativno".

Za kraj razgovora smo je upitali i na čemu kapitalnom u ovom trenutku radi tim Via Medie, na šta ona odgovora: "S obzirom da je početak godine, sumirali smo rezultete poslovanja 2008. godine, i zajedno sa timom Via Medie proslavili ispunjenje zacrtanih ciljeva i ostvarenih poslovnih rezultata.Trenutno smo u pripremi novih projekata koji će obilježiti 2009. godinu, od kojih je prvi TV emisja Muzic life, zatim projekat internatizacija društva “Konektuj se”, projekti u Hrvatskoj i projekti naše agencije u Dubaiju.

Uprkos recesiji, očekuje nas dinamična i uzbudljiva poslovna godina. Kriza rađa nove prilike i mislim da bi za agenciju ova kriza trebala značiti razvoj, doći će do izražaja oni koji budu investirali u znanje i marketing, čime će stvarati novu vrijednost i donijeti benefite svojim kompanijama. Naš tim će radit na edukaciji kompanija kako da se ne nađu u problemima i zaostatku u periodu recesije i sačuvaju tržišni udio".

Trenutno, dodaje naša sagovornica, vode bitku sa nelojanom konkurencijom i njenim dominatnim uticajem na pojedine medije, što je daleko od profesionalnog odnosa i razvoja tržišta koji se od njih očekuje, stvara prividnu sliku stvarnih vrijednosti i kvaliteta.

Organizovaće i međunarodnu konferenciju važnu za podizanje profesionalnih standarda i razvoja advertising tržišta, a u međuvremenu trudiće se, kaže, dobro zabavljati, radeći na novim kreativnim izazovima.

Pogledajte i druge dokumente u rubrici KO je KO

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti