Vodeći dizajner slavnog Opela Zvorničanin Nedžad Mujčinović

04.05.2017. 11:41 / Izvor: Akta.ba
Vodeći dizajner slavnog Opela Zvorničanin Nedžad Mujčinović

Nedžad Mujčinović trenutno je jedan od vodećih dizajnera u njemačkoj automobilskoj korporaciji Opel

Nedžad Mujčinović trenutno je jedan od vodećih dizajnera u njemačkoj automobilskoj korporaciji Opel. Ovaj tridesetrogdišnji autodizajner rođeni je Zvorničanin koji je oduvijek znao šta želi i kako to ostvariti u svom životu.

Nedavno je boravio u svom rodnom gradu i tom prilikom je obišao rodbinu i rođake u mjestu Križevići gdje je rođen otac ovog naderenog dizajnera.

Kroz kratki razgovor sa Mujčinovićem dobili smo kratke i precizne odgovore koji govore puno toga o ovom zanimanju, ali još zanimljivijem životu Mujčinovića, piše Zvornicki.ba.

Kada je se javila ljubav prema mehanici, inženjerstvu, dizajniranju i kako si to sve objedinio kroz svoje obrazovanje?

- Prema mehanici i inženjerstvu – od rodjenja… Pošto je moj otac strastveni inženjer konstruktor i izvan posla, a prema dizajnu automobila – od kada znam za sebe sam bio zainteresovan za auta i pokušavao ih skicirati. Sa nekih 13 ili 14 godina sam shvatio da to može biti profesija i od tada nisam odstupao od cilja. Matematika i Likovno su mi uvijek bili omiljeni predmeti. Na “Monash University” u Melbourne-u sam završio dupli studij – Mašinski Inženjering(Konstrukcioni) i Industrijski Dizajn(Transport).

Najveća završna ocjena u historiji škole “Thomastown Secondary College” Melburn

Obrazovanje Nedžada je takodje specifično, u nekoliko zemalja i kontinenata si pohađao svoje školovanje. Prvi razred u Zvorniku, a zatim…?

- Prvi razred je započet u Zvorniku. Sve to biva ubrzo prekinuto. Morali smo se skloniti od neizbjezne smrti jer je moj otac više puta tražen od tih tamnih sila koje su početkom aprila kružile oko Zvornika. Moj otac je bio među obrazovanijim u gradu pa je to bio i razlog potrage. Odlazimo u Zagreb gdje završavam prvi i drugi razred. Od trećeg do šestog razreda školu završavam u Berlin-u, gdje započinjem i sedmi gimnazijski razred, ali ga ne završavam jer sedmi i osmi razred završavam u Sarajevu. U glavnom gradu započinjem i prvi razred srednje škole “Druga Gimnazija”. U drugom razredu odlazim na Federalno takmičenje iz Matematike i imam zapažene rezultate. Treći i četvrti razred srednje škole završavam u Melbourneu, dalekoj Australiji i to sa do tada najvećom završnom ocjenom u historiji moje škole “Thomastown Secondary College”. Zatim slijedi studij.

Trenutno si uposlenik Opela, mnogi sanjaju da rade za takvu kompaniju, šta konkretno radiš u Opelu i kakav je osjećaj?

- Ja radim kao kreativac, kao Lead Exterior Designer – sada već sedmu godinu. Ja sam jedan od trenutno nekih desetak eksterijer dizajnera odgovornih za sva Opelova vozila. Moj posao počinje od prve crte na papiru i traje do prvog proizvedenog automobila. Tokom toga se prolije mnogo znoja sa samim sobom, vajarima i inženjerima. Osjećaj je takav da sam ispunio svoj profesionalni san i imam privilegiju da ga živim svaki dan.

Oni koji imaju želju da rade sličan posao preporučuješ?

- Preporučujem im da dobro razmisle da li to doista žele. Ako da, moraju da žrtvuju sve da bi uspjeli.

Koliko imaš vremena za posjetu domovini BiH, dolaziš li u Zvornik i Podrinje i kakave su emocije prilikom tih posjeta?

- Da, dolazim jedan do dva puta godišnje u BiH. Obavezno sam i u Zvorniku, posjetim rodbinu i mezare mojih predaka.

Planira li Nedžad jednog dana povratak u BiH i Zvornik ili možda neki veći centar koji bi omogućio opelovu ispostavu u BiH?

- Ovo je doista teško pitanje sa kojim nisam sam sa sobom na čistac izašao.

Nedžad je porodičan čovjek, kolika je važnost porodice u tvom životu?

- Imam dva sina, koji su trenutno sva moja okupacija u zivotu. Volio bih živjeti bliže Melbourneu i roditeljima koji su u Australiji.

Zvornicki.ba

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti