Ličnosti / PRIVREDA I POLITIKA

Zahid Crnkić, Federalni ministar za pitanja boraca i invalida

17.09.2007. 13:08 / Izvor: eKapija.ba

Rođen 05.01.1949. godine u Šipovu. Završio Opću gimnaziju u Bosanskoj Gradiški, a Fakultet za tjelesni i zdravstveni odgoj u Sarajevu. Od 1973. do 1992. radio kao profesor tjelesnog i zdravstvenog odgoja u srednjoj Metalskoj i Medicinskoj školi u Zenici. Za dugogodišnji pedagoški, kulturni i sportski rad dobio brojna priznanja.

Od 1992. do 1995. godine nalazio se u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine. Od posljedica teškog ranjavanja 1993. godine postao ratni vojni invalid 100% - druge grupe, amputirac.

Od 1995. godine obavljao dužnost okružnog sekretara za boračno-invalidsku i socijalnu zaštitu i izbjeglice. 1996. godine imenovan je za ministra bez portfelja u Vladi Zeničko-dobojskog kantona. U naredna dva mandata obavljao dužnost kantonalnog ministra za boračka pitanja.

Prije imenovanja za federalnog ministra, bio angažiran kao poslanik u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH (član Zakonodavno-pravne komisije, dopredsjednik Odbora za boračko-invalidska pitanja i član Mandatno-imunitetske komisije).

Oženjen, otac dvoje djece.

eKapija-Federalno ministarstvo za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata

Pogledajte i druge dokumente u rubrici KO je KO

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti