Ličnosti / PRIVREDA I POLITIKA

Zahida Karić, izvršna direktorica Sparkasse Bank dd BiH

17.02.2010. 11:27 / Izvor: eKapija.ba

Zahida Karić rođena je 25. 4.1962. Kaknju, a trenutno radi kao izvršna direktorica Sparkasse Bank d.d. Magistrirala je na Univerzitetu u Sarajevu, a titulu MBA stekla je na Univerzitetu Torino u Italiji. Nivo obrazovanja gradila je, kaže, tokom godina, a njegov smijer većinom je bio uslovljen trenutnim zanimanjem i zadacima koje je obavljala u različitim periodima svog radnog angažmana. Karić ima i licencu ovlaštenog računovođe i licencu ovlaštenog revizora.

Inače, karijeru započinje u uredu World Vision Internacionala u Zenici gdje od 1996. do 1997. radi kao program manager. Iste godine prelazi u USAID gdje radi u jedinici za poslovnu konsultaciju u njihovom uredu u Sarajevu gdje do 1999. zaposlena kao viši konsultant i vođa Odjela za restruktuiranje problematičnih kredita.

Karijeru od 1999. do 2008. nastavlja u uredu Europske banke za rekonstrukciju i razvoj u Sarajevu i Londonu gdje je radila kao glavni bankar za investicije u finansijski sektor.

Osim toga od novembra 2006. do aprila 2008. radila je kao savjetnik uprave i menadžer za M&A mikrokreditnih organizacija u Raiffeisen bank BH.

Područje ekspertize su joj finansijska politika, pravila finansiranja u smislu racionalnog i kontinuiranog kao temeljni cilj finansijske politike, strukturisanje izvora finansiranje, kapital i njegova cijena kod uloga u vlasničku strukturu.

Članica je Udruženja računovođa i revizora FBiH. Osim toga aktivno govori engleski jezik. Kao oblast interesovanja navodi poslovne finansije, investiranje u strukturisane instrumente i njihovo kasnije korištenje u svrhu osiguranja dodatnih finansijskih sredstava.

Sparkasse Bank d.d. je na BiH tržištu prisutna deset godina, a do jula ove godine poslovala je pod imenom ABS banka. Banka je inače, po strateškom opredjeljenju fokusirana na poslovanje sa stanovništvom, srednjim i malim biznisom, a slijede i poslovni model banke štedionice.

Pogledajte i druge dokumente u rubrici "Ko je ko"

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti