Željana Zovko, kandidatkinja za EP: Lobiraću da EU ne digne mostove

16.04.2014. 09:59 / Izvor: Oslobođenje
Željana Zovko, kandidatkinja za EP: Lobiraću da EU ne digne mostove

Zovko kaže: "Biti po drugi put na listi HDZ-a HR kao kandidat koji je predložen od HDZ-a BiH na izborima za Europski parlament je iznad svega čast i obaveza."

Aktuelnu savjetnicu predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH HDZ Hrvatske po drugi put je stavio na listu kandidata za Parlament Evrope.

Kako doživljavate ovu novu kandidaturu?

- Biti po drugi put na listi HDZ-a HR kao kandidat koji je predložen od HDZ-a BiH na izborima za Europski parlament je iznad svega čast i obaveza. Čast prije svega zato što mi je HDZRH omogućio da sudjelujem i u ovim izborima i artikuliram interese Hrvata u BiH i onih koji su porijeklom iz BiH.

Zajednička obitelj

Prije godinu sam prošla kampanju u Hrvatskoj i u BiH, sa ostalim kandidatima s liste promovirala izborni program koji se ticao odnosa prema BiH, s naglaskom na prava Hrvata u BiH. Bilo je to za mene neprocjenjivo iskustvo, prvo u izborima kao kandidata, ali bilo je to i novo iskustvo uopće za kandidate za EU parlament i birače. Kampanja je trajala kratko, bila je koncentrirana na listu, a ne na pojedinačne kandidate i prvih šest sa liste je ušlo u Europski parlament. Oni su u ovu godinu svojim radom pokazali ono što smo zajednički artikulirali prema BiH. Rezultat te kontinuirane suradnje naše dvije sestrinske stranke čiji sam međunarodni tajnik odslikava se u rezoluciji EU parlamenta od 6. veljače ove godine u Strasbourgu.

Ukoliko biste prošli na ovim izborima, bili biste prva bh. državljanka u Evropskom parlamentu, bez obzira na to što biste bili zastupnica Hrvatske?

- Na ovim izborima za europske zastupnike čitav svijet je jedna izborna jedinica, pa bih i ja predstavljala hrvatske državljane koji su mi ukazali povjerenje bez obzira na njihovo mjesto boravka. Kako dolazim iz BiH, te su mi interesi bh. Hrvata i pitanje njihove ravnopravnosti od životnog interesa, ovim bih ujedno zastupala i ono što je dobro za BiH. A to je europska BiH sa pravima kolektiva i pojedinca i vrijednostima na kojima je Europa utemeljena. Ravnopravnost svih naroda i građana u BiH je interes svih onih koji istinski vole ovu zemlju i žele njeno uključivanje u EU. Postizanje te jednakopravnosti neki vide kao gubitak svoje premoći, ali na duge staze svi bismo dobili, a najviše Europa, jer bi imala stabilnu BiH na svojim granicama i vrlo brzo buduću članicu koja istinski dijeli njezine zajedničke vrijednosti.

To da HDZ Hrvatske po drugi put jednu svoju poziciju prepušta istoj osobi iz BiH, govori i o povjerenju koje se ima u Vas, ali i o odnosu spram BiH. Kako Vi na to gledate?

- HDZ je ovim činom ponovio svoju opredijeljenost i posvećenost kako pitanju jednakopravnosti Hrvata u BiH, tako i interesu da naša zemlja, s kojom dijeli najdužu granicu, bude faktor stabilnosti i što prije član zajedničke obitelji.

Da li je i bh. i hrvatskoj javnosti dovoljno jasno da biste Vi, zapravo, bili neka vrsta mosta?

- U prošloj kampanji bila sam predstavljana kao taj most i poveznica s BiH. Život i rad u BiH i van nje je bio premoštavanje nerazumijevanja s kojim sam se sretala. Graditi mostove najljepše je što čovjek može u svom životu učiniti. Naš život je samo put i težnja da dosegnemo tu drugu obalu, kako je Andrić lijepo rekao. U najtežoj gospodarskoj krizi koju prolazi Europa u zadnjih pet godina, kad se ljudi opet zatvaraju u sebe i teško preživljavaju, rađaju se strahovi. Europa se zatvara u sebe, želi sačuvati svoj standard i postoji opasnost da digne mostove prema jugoistočnoj Europi ne želeći se baviti više problemima za koje dugo nije našla rješenje. Svoju ulogu vidim i kao svojevrsnog lobiste da se to ne desi.

Kada već pominjemo mostove, mnogima ste ostali u sjećanju po izuzetnim naporima koje ste uložili da bi Stari most u Mostaru dospio na Listu svjetske baštine. Kako danas gledate na to vrijeme, pogotovo što, nažalost, ni on nije uspio povezati neke mostarske "obale"?

- Ove godine se navršava 10 godina otkako je Stari most obnovljen i otvoren na veličanstvenoj svečanosti koja je privukla pozornost čitavog svijeta. Te godine sam kao tek pristigla veleposlanica u Republici Francuskoj i Mostarka imala privilegiju da dođem na svečanost otvaranja Starog mosta u moj grad, prateći tadašnjeg ministra vanjskih poslova Republike Francuske Michela Barniera, koji je danas povjerenik za unutarnje tržište u EU komisiji, a bio je jedan od kandidata Europske pučke stranke u Dublinu za glavnog kandidata EPP-a za budućeg predsjednika EU komisije. Godinu poslije, za mog mandata kao stalne predstavnice u UNESCO-u, u Durbanu, Komitet za svjetsku baštinu je Stari most upisao na Listu svjetske baštine kao prvi bh. spomenik pod zaštitom UNESCO-a.

Tragična epizoda

Tada sam se kao veleposlanica i voditelj bh. izaslanstva u ime države obavezala na zaštitu ovog spomenika. Nažalost, u gradu kojeg se tretira kao "specijalni slučaj" i stalno se insistira na njegovom "specijalnom statusu" ništa ne može biti normalno. Odnos prema Starom mostu, koji me žalosti, isti je kao onaj koji država i FBiH imaju prema Mostaru. Zabrinjavajući, najblaže rečeno. Kao član povjerenstva za odnose sa UNESCO-om, pratim ovaj problem i želim da se standardi za koje sam se obavezala kao veleposlanica ispune. Priču o onome što se dešavalo da bi Stari most ušao na ovu prestižnu listu, kao i višegradski most dvije godine kasnije, nekad ću i napisati. Kada za to dođe vrijeme.

Čime biste se najviše bavili ako postanete evropska parlamentarka?

- Moja diplomatska karijera i sadašnji angažman su me profilirali ka području vanjske politike. Ono što je za mene uvijek bio motiv u radu je promicanje istine o BiH, o onome što je potrebno za njeno sazrijevanje, pridruživanje u EU integracije, dijeleći europske vrijednosti i privlačeći ono što je najpozitivnije od svijeta kod nas. Moj motiv je bio i biće prije svega služenje malom čovjeku, onome koji nema šansu da bude ondje gdje sam ja i zastupanje njegovih interesa. Da niko više nikad u ovoj BiH nema strah da bude i živi u skladu sa svojim tradicijskim, obiteljskim i individualnim vrijednostima bez obzira na svoje porijeklo i pripadnost. Da zakon jačeg ne bude više pravilo u ovom dijelu svijeta i da osnovne europske vrijednosti budu principi na kojima će se temeljiti zdravo društvo u kojem imam namjeru provesti ostatak života.

(Foto:euinside.eu)

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti