Ličnosti / PRIVREDA I POLITIKA

Željko Kopanja - direktor Nezavisnih novina

15.07.2008. 13:47 / Izvor: eKapija.ba

Željko Kopanja je rođen 1954. godine u Kotor Varoši, gdje je završio Ekonomski fakultet. Svoju novinarsku karijeru započinje u novinama "Glas" u Banjoj Luci. Radio je kao reporter beogradskog dnevnika "Telegraf" (objavljivao je tekstove o kriminalnim aktivnostima u Republici Srpskoj). Nakon rata je osnovao "Nezavisne novine" u Banjoj Luci i radio stanicu "Nes Radio", a 2002. godine je osnovao vlastitu štampariju.

Tokom 1999. godine, "Nezavisne novine" su prve pisale o ratnim zločinima koje su počinile srpske paravojne snage tokom rata u Bosni. Nakon objave ovih članaka, dobio je prijetnje smrću, a samo mjesec dana kasnije, eksplozivna naprava mu je postavljena u automobil. Nažalost, obje noge su mu morale biti amputirane. "Dnevne nezavisne novine" su jedna od najčitanijih i najuticajnijih novina, a također i najobjektivnijih u BiH. Dobitnik je mnogih međunarodnih nagrada iz Italije, Norveške, New Yorka, Beograda, itd. Proglašen je za humanistu 2000. godine u Bosni i Hercegovini.

Tekst i foto: American University in Bosnia and Herzegovina

Pogledajte i druge dokumente u rubrici KO je KO

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti