Zikreta Tubić, direktorica prodaje Sevoi Grupe BiH: Mogu, želim i hoću

22.12.2015. 11:43 / Izvor: Akta.ba
Zikreta Tubić, direktorica prodaje Sevoi Grupe BiH: Mogu, želim i hoću

Igrom sudbine Zikreta se nedavno našla kao jedan od četiri kandidata za mjesto generalnog direktora ove kompanije. U razgovoru za poslovni portal Akta.ba Tubić kaže kako je spremna na ovaj izazov i kao žena i kao menadžer.

Zikreta Tubić je direktorica prodaje Sevoi Grupe BiH, konsultanstske firme specijalizovane za implementacije Sistema finansijakog upravljanja i kontrole u javnom sektoru, koja je kao glavni konsultant prisutna u velikom broju ministarstava i jedinica lokalne samouprave, te javnim poduzećima.

Prva rada iskustva stekla je u kompaniji Elektroprivreda BiH, gdje je nakon završenog Ekonomskog fakulteta odradila pripravnički staž i provela devet godina rada.

DIREKTORSKA POZICIJA U ELEKTROPRIVREDI BIH

Igrom sudbine Zikreta se nedavno našla kao jedan od četiri kandidata za mjesto generalnog direktora ove kompanije. U razgovoru za poslovni portal Akta.ba Tubić kaže kako je spremna na ovaj izazov i kao žena i kao menadžer. Ne boji se posla i spremna se uhvatiti u koštac sa velikim projektima koje su protekli menadžeri najavljivali.

Za kompaniju je emotivno vezana, ne samo zbog svojih prvih početaka, već i zbog činjenice što je njen amidža bio jedan od direktora Eektroprivrede BiH.

"Posao vidim kao menadžerstvo. Posjedujem  sve vještine i nisam razmišljala da to ne mogu. Sigurna sam u ono što imam, odnosno u znanje i vještine koje mi mogu pomoći da odgovorno obavljam pomenutu funkciju", kaže Tubić.

Odgovorornost kao jednu od najvažnijih osobina koja treba da krasi svakog uspješnog menadžera stekla je od majke, koja je bila učiteljica. Od oca, inače mašinskog inženjera  i osnivača nekadašnjih giganata Hidrogradnje i GP Puta pokupila je sve ostale osobine, a prije svega poštenje i skromnost.

"U svemu što radimo moramo biti odgovorni. Možete pogriješti jednom, dva puta, treći put već ne možete jer ćete se i sami izgubiti u tome što radite", kaže Tubić, dodajući da je hrabrost  njeno drugo ime.

Karijeru je gradila godinama, tako da je od pripravnice u Elektroprivredi Bosne i Hercegovine do danas bila u devet javnih ili privatnih kompanija direktorica. Kao finansijska direktorica dokazala se u kompaniji  Šipad- Export- Import gdje je vodila tri inostrana predstavništva. Posao je išao dobro, međutim kap je prelila čašu. Bolest muža i potrebe za većom zaradom su presudili. Prihvalita je ponudu i postala generalna direktorica Verano Motorsa i prva žena u BiH koja se našla na čelnoj funkciji u autoindustriji.

TRUD, RAD I ZNANJE

Sami prelazak u Verano Motors značio je i jedno novo poglavlje u Zikretinom životu, odnosno okretanje privatnom sektoru u kojem je uspješno već 17 godina.

Kako bi žena uspjela u biznisu Tubić kaže da je jako važna snaga i upornost . Međutim, žene ne smiju zaboraviti da žive na Balkanu i da je ona prvenstveno majka, supruga i domaćica.

"Žene koje snagom volje uspiju da ukomponuju sve ove elemente, je nešto što zaslužuje svaki respekt", kaže naša sagovornica.

Priča nam kako je zadnjih deset godina bez obzira na sve svoje obaveze uvijek ujutro pekla hljeb kako bi svojoj djeci ispunila dom mirisom toline, mirisom majke.

Danas je zadovoljna postignutim, ima dva krasna sina. Jedan je informatičar. Dobio je posao zbog svog truda, rada i znanja, a ne preko "štele". Drugi sin završava fakultet i već je u poduzetničkim vodama, odnosno na čelu Agencije koju su zajedno osnovali.

"Ovo je moj najveći uspjeh. Ako imate bezrezervnu ljubav i podršku porodice i ako su oni uz vas onda znate da ste  sigurno uspjeli, ma šta drugi mislili", kaže je Tubić, dodajući kako je njena tajna uspjeha u njenom duhu, njenoj karizmi  i želji za novim. "Sve što može zaokupiti moju pažnju i energiju, ja prihvatam. Jednostavno takva sam mogu, želim i hoću."

U razgovoru nam otkriva kako je rođena je u najvećoj želji i ljubavi svojih roditelja kao četvrto djete i jedina djevojčica. Od malena je naučila da bude skromna, a cijeli život je morala ići sama.

"Iza mene nikad niko nije stao. Sve što sam postigla postigla sam sama", kaže Tubić, poručujući mladim poduzetnicama da vjeruju u sebe, Boga, dobro i zlo.

Slobodno vrijeme provodi sa svojim prijateljicama, te joj nije teško napraviti maslenicu, pozvati prijateljice i automobilom se odvesti do Trebevića. "Prijateljstvo se mora graditi godinama. Prijatelji će biti uz vas samo ako vi njima pružite ljubav i pažnju."

E. Kokor

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti