Najave / DOGAĐAJI

"5 do 12" u zaštiti rijeka u BiH: Skočimo u njih prije nego bude prekasno!

08.07.2020. 08:09 / Izvor: Akta.ba

U nedjelju 12. jula širom Bosne i Hercegovine će se održati na desetine događaja na rijekama kako bi se plivanjem u njima slavila njihova ljepota i upozorilo na prijetnje sa kojima se suočavaju izgradnjom sve većeg broja hidrocentrala. Pridruživši se internacionalnoj inicijativi Big Jump (Veliki Skok), Koalicija za zaštitu rijeka Bosne i Hercegovine želi ukazati na devastaciju prirodnih resursa.

Rijeke u našoj zemlji su u opasnosti i neophodno je ozbiljno raditi na njihovoj zaštiti kako ne bi bile nepovratno uništene. Trenutno je u BiH planirano ili u izgradnji više od 400 hidrocentrala.Građani iz cijele BiH će u nedjelju zaplivati na tri jezera i šesnaest rijeka na kojima su hidrocentrale već izgrađene ili su u planu.

Zvanični događaj simbolički počinje u 11:55h kako bi ukazali da je kucnulo „5 do 12“ za zaštitu rijeka u BiH.

"U Centru Dr. Stjepan Bolkay kao i Koaliciji za zaštitu rijeka čvrsto vjerujemo da zaštita rijeka nije samo priča o protestima, korumpiranim vlastima i prljavom novcu, to je svakako priča i o ljubavi, smijehu, sportu i bezbroj prelijepih okupljanja na obalama rijeka. Događaj „Big Jump“ ima za cilj podsjetiti nas na veze između rijeka i različitih zajednica koje su tu već stoljećima i zašto je važno raditi na zaštiti i očuvanju rijeka i tradicija vezanih uz rijeke. Rijeke nisu proizvod kojim se može trgovati već naslijeđe koje moramo čuvati i braniti za buduće generacije", izjavio je biolog Saudin Merdan, član Koalicije za zaštitu rijeka i predsjednik Centra Dr. Stjepan Bolkay.

Koorganizator događaja je nevladina organizacija Arnika iz Češke, koji su u prošlosti organizirali Big Jump u Češkoj Republici. 

"U posljednjih nekoliko dana smo svjedoci velikog uspjeha aktivista ujedinjenih u Koaliciji za zaštitu rijeka BiH. Parlament Federacije Bosne i Hercegovine je izglasao zaključak o zabrani izgradnje novih hidrocentrala.Big Jump može biti neka vrsta zaslužene proslave kao i poziv za donošenje sličnih mjera u Republici Srpskoj i zahtjev Federalnoj vladi da radi na uspješnoj transformaciji parlamentarnih zaključaka u konkretne mjere", ističe Zuzana Vachůnová iz Arnike.

Svi koji se žele priključiti ovoj inicijativi su dobrodošli da učestvuju tako što će se kao pojedinci ili sa svojom porodicom i prijateljima pridružiti nekom od već zakazanih lokalnih događaja, ili zaplivati u rijeci/jezeru po svom izboru i tako poslati poruku da su rijeke nisu poslovna prilika za pojedince već blago u kojem možemo svi uživati. 

Listu kao i mapu sa svim lokacijama na kojima će se održati Big Jump BiH  12. jula u 11:55 možete pronaći ovdje.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave