Najave / SAJMOVI I IZLOŽBE

"Advantis Qualified 1" ispunio uslove za rad

21.11.2007. 08:14 / Izvor: Nezavisne novine

Otvoreni investicioni fond sa privatnom ponudom "Advantis Qualified 1" iz Banjaluke prvi je fond takve vrste u BiH koji je ispunio zakonske uslove za početak rada.

U Društvu za upravljanje investicionim fondovima "Advantis Capital Management" potvrdili su da je uspješno završen proces uplate udjela u fondu "Advantis Qualified 1", prikupljanjem više od milion maraka neophodnih za njegovo osnivanje. Fond je, kako napominju, namijenjen isključivo kvalifikovanim investitorima, odnosno ulagačima čija imovina mora iznositi više od 300.000 KM uz minimalni ulog u fond od 100.000 KM.

Otvoreni investicioni fondovi za razliku od zatvorenih investicionih fondova (bivših PIF-ova) nemaju svojstvo pravnog lica, već su zasebna imovina kojom upravlja društvo, a u kojima ulagači umjesto akcija stiču udjele. Radi se o izrazito transparentnim i likvidnim fondovima, jer svakodnevno objavljuju kretanje vrijednosti udjela koje ulagači mogu povući u svakom trenutku.

U Društvu "Advantis" navode da će u najskorijem roku investitorima ponuditi i mogućnost ulaganja u više različitih fondova s javnom ponudom gdje je ulaganje dozvoljeno svim građanima bez obzira na iznos imovine koju posjeduju.

U FBiH odnedavno posluju otvoreni fondovi s javnom ponudom "MF Global.ba" iz Sarajeva i "Hypo BH Equity" iz Mostara, dok je "Nimako Trend" iz Banjaluke zatražio od Komisije za hartije od vrijednosti RS da im produži rok za uplatu udjela.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave