"Jablanički dani zdrave hrane, ljekobilja i pčelarstva" 17. augusta u Jablanici

15.08.2012. 13:42 / Izvor: eKapija.ba
'Jablanički dani zdrave hrane, ljekobilja i pčelarstva' 17. augusta u Jablanici

U petak, 17.08.2012. godine će se u Jablanici na paltou ispred Konzuma održati četvrti po redu "Jablanički dani zdrave hrane, ljekobilja i pčelarstva".

Cilj ove manifestacije je predstaviti ponudu domaćih proizvođača koji sa svojim veoma kvalitetnim proizvodima i dalje teško mogu naći mjesto u velikim trgovačkim centrima. Najavljeno je učešće oko 30 izlagača.

U okviru ove manifestacije ljubitelji zdrave hrane, ljekobilja i pčelarstva imat će priliku da upoznaju proizvođače, te ujedno degustiraju i kupe domaće poljoprivredne proizvode.

Još jedan od ciljeva manifestacije je upoznati lokalne proizvođače sa dodatnim mogućnostima zapošljavanja. Predviđeno je predavanje na temu "Uzgoj i prerada ljekovitog bilja uz fokus na medonosno bilje", kao i okrugli sto na temu "Organska proizvodnja sa fokusom na ljekovitom bilju".

Posebna pažnja biće posvećena uzgoju ljekovitog bilja, a kao pozitivan primjer želimo skrenuti pažnju na štand Udruženje žena "Most", čije su članice zahvaljujući "Školi za uzgoj ljekovitog bilja" uspjele proizvesti i plasirati prve količine ljekovitog bilja na tržište. Ovu školu organizovala je organizacija Žene za Žene International, a finansirao USAID/Sida FARMA projekat.

Dane zdrave hrane, ljekobilja i pčelarstva organizuje Savez poljoprivrednih udruženja (SPU) Jablanica uz pokroviteljstvo Općine Jablanica i podršku USAID/Sida FARMA projekta i organizacije Žene za Žene International. SPU Jablanica čine Udruženje žena "Most", Udruženje poljoprivrednika "Jablanica" i Pčelarsko društvo "Bagrem".

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave