14. međunarodna izložba sireva - Käsiade u Hopfgartenu
Ovogodišnje 14. po redu takmičenje se održava od 08.-10. novembra 2018.
Svake druge godine Udruženje proizvođača sira i mlijeka iz Innsbrucka, organizuje u austrijskom mjestu Hopfgarten međunarodno takmičenje u kvaliteti sira pod nazivom Käsiade. Ovogodišnje 14. po redu takmičenje se održava od 08. - 10. novembra 2018.
Već duže vrijeme proizvodnja sira je dobro poznata metoda za očuvanje mlijeka. Upotreba različitih metoda proizvodnje i primjene različitih kultura startera i sazrijevanja omogućava skoro neograničen broj vrsta. Poštovanje i pažljivost u proizvodnji i brizi koju svaki proizvođač sira pokazuje za svoj proizvod, čini svaki sir jedinstvenim i daje mu svoj nezavisni karakter i njegov izuzetan ukus.
Ovo godine je maslac takođe uključen u takmičenje. Zbog činjenice da su čvrsti sir, krem sir, preparati od krema i ricotta toliko popularni u ishrani ljudi, organizator želi da se fokusira na ove vrste sira. Pozivaju se proizvođači sireva i maslaca da uzmu učešća u ovom takmičenju. Međunarodni žiri dodijeliti će nagradu za najbolje sireve – biti će ocjenjivane tekstura i ukus sira.
Pored takmičenja industrijskih sireva postoji i specijalno takmičenje za farmere - proizvođača sira.
Više informacija o samom eventu, te načinu prijave možet se dobiti na stranici organizatora: https://www.fachleuteverband.at/kaesiade
*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.
Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.