15. tradicionalno savjetovanje elektroenergetičara u Neumu sljedeće godine

26.12.2020. 10:03 / Izvor: Fena
15. tradicionalno savjetovanje elektroenergetičara u Neumu sljedeće godine

BHK CIGRE već je počeo pripreme za 15. tradicionalno savjetovanje elektroenergetičara koje je zakazano od 17. do 20 oktobra naredne godine u Neumu.

Bosanskohercegovački komitet Međunarodnog vijeća za velike električne sisteme (BHK CIGRE) okončava još jednu godinu veoma uspješnog rada unatoč svim problemima i izazovima koje je prouzrokovala pandemija, a program rada za 2021. godinu također je ambiciozan što proističe iz činjenice da živimo u vremenu ubrzane digitalizacije, razvoja elektromobilnosti i pametnih gradova, povećanja proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora, stalnih opasnosti od posljedica klimatskih promjena i potrebe efikasnije zaštite elektroenergetskog sistema od mogućih cyber napada.

Predsjednik Bosanskohercegovačkog komiteta CIGRE Edhem Bičakčić izjavio je Feni da su u godini na izmaku ojačali organizaciju i saradnju sa kolektivnim članovima, imali veoma aktivnu komunikaciju sa centralom CIGRE u Parizu, osnovali forum mladih elektroinženjera i realizovali još mnogo programskih zadataka.

"Realizovali smo sve planirane poslove među kojima je najveći bio organizacija i održavanje druge konferencije bosanskohercegovačkih elektrodistributera (CIRED) u Mostaru ove jeseni. Tom prilikom upriličena je i redovna Skupština CIGRE.", dodao je Bičakčić.

BHK CIGRE već je počeo pripreme za 15. tradicionalno savjetovanje elektroenergetičara koje je zakazano od 17. do 20 oktobra naredne godine u Neumu.

Tim povodom autorima je ponuđeno oko sto preferencijalnih tema za pisanje stručnih referata koji će biti prezentirani tokom savjetovanja u šesnaest studijskih komiteta.

Najveći broj tema odnosi se na informacijski sistem i telekomunikacije, distribuciju, tržište električne energije i tehnička svojstva sistema.

Potencijalni autori referate treba da prijave do 31. marta, a napisano dostave do 30. juna 2021. godine.

Na 14. savjetovanju 2019. godine autori su prezentirali 160 referata pa se u rukovodstvu CIGRE nadaju da bi ovog puta taj broj mogao biti i veći.

"Mi želimo i radimo na tome da povećamo kompetencije i sposobnosti, vještina i znanja u najširem području elektroenergetske djelatnosti a to je moguće samo ako tome prilazimo stručno i znanstveno.", zaključio je Bičakčić.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave