2. Konferencija o urbanom planiranju i regionalnom razvoju

06.10.2020. 11:06 / Izvor: Akta.ba
2. Konferencija o urbanom planiranju i regionalnom razvoju

Očekuje se, na osnovu projekcija urađenih u UN, da će u 2023. godini planeta dobiti 8-milijarditog stanovnika, a da će u gradovima živjeti 60% svjetske populacije.

Udruženje inženjera konsultanata Bosne i Hercegovine organizira 2. Konferenciju o urbanom planiranju i regionalnom razvoju.

Konferencija će se održati 15. i 16. oktobra 2020 godine u Sarajevu. Poznata je činjenica da se broj stanovnika naše planete permanentno povećava.

Prema „satu“ UN-a na planeti sada živi oko 7,7 milijardi stanovnika. 1930. godine naša planeta je imala 2 milijarde stanovnika. Sa porastom broja stanovnika na zemlji raste i broj gradova, kao i broj stanovnika u gradovima.

Očekuje se, na osnovu projekcija urađenih u UN, da će u 2023. godini planeta dobiti 8-milijarditog stanovnika, a da će u gradovima živjeti 60% svjetske populacije.

Urbanizacija sa sobom donosi mnogo problema, posebno kada se iskazuje kao nagla koncentracija velikog broja stanovnika na malom prostoru. Najizraženiji problemi urbanizacije su: povećanje saobraćaja, zagađivanje okoliša, uništavanje zelenih površina, parkova, agrikulturnih zemljišta, otvorenih prostora, upravljanje vodnim resursima. Većina problema se može riješiti poznatim inženjerskim tehnologijama i održivom praksom.

Druga Konferencija će okupiti stručnjake, naučne radnike, međunarodne predavače iz šire regije i Evrope, kao i predstavnike institucija vlasti sa ciljem analize dosadašnjih iskustva i budućih izazova u strateškom planiranju urbane infrastrukture.

To je i prilika za uspostavljanje snažnog foruma za svestrani, interaktivni, razvojni ciklus koji će omogućiti bržu implementaciju strateških, razvojnih, lokalnih, regionalnih i evropskih projekata vezanih za urbano planiranje i regionalni razvoj.

"Očekujemo vaše učešće aktivno učešće u organizaciji i radu 2. Konferencije o urbanom planiranju i regionalnom razvoju", kazali su organizatori.

Više o konferenciji OVDJE.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave