Prvo istraživanje korporativnog ugleda u BiH: BH Telecom, Bosnalijek i Raiffeisen banka su najuglednije kompanije u BiH

19.08.2010. 13:32 / Izvor: eKapija.ba
Prvo istraživanje korporativnog ugleda u BiH: BH Telecom, Bosnalijek i Raiffeisen banka su najuglednije kompanije u BiH

Dosta specifično stanje na bh. tržištu, nestašica kapitala i veliki proračunski deficiti doprinijeli su da razvijanje korporativnog ugleda postane ključna tačka diferencijacije između uspješnih i neuspješnih kompanija. Razvijati ugled je sigurna investicija koja utiče na dolazak novih potrošača/korisnika, povećava profit, osigurava povjerenje investitora i poštovanje poslovnih saradnika/partnera.

Na osnovu ranije provedenih istraživanja agencija Valicon je došla do 12 uspješnijih kompanija u BiH (ASA Prevent, BH Telecom, Bosnalijek, Eronet, FDS, Hypo Alpe Adria bank, Klas, m:tel, Raiffeisen banka, Širbegović, UniCredit banka i Violeta), te je izmjerila njihov korporativni ugled u općoj javnosti. Bilo je ovo prvo opsežno istraživanje korporativne reputacije u BiH koje će agencija Valicon nastaviti, kontinuirano provoditi i to dva puta godišnje.

Glavni rezultat istraživanja je indeks korporativne reputacije (CRI) koji omogućava uspoređivanje u vremenu, među firmama i među različitim javnostima. Kompanije sa najvećim CRI su najuglednije.

Najuglednija kompanija u BiH je BH Telecom (indeks korporativne reputacije CRI iznosi 88), slijede ga Bosnalijek (sa indeksom 78) i Raiffeisen banka (sa indeksom 63). Među najuglednijim (sa CRI većim od 50) nalaze se još m:tel (CRI 60) i FDS (CRI 50).

Valicon je jedna od vodećih agencija za tržišno savjetovanje i istraživanje na području regije jugoistočne Evrope, s posebnim fokusom na zemlje bivše Jugoslavije. Agencija je specijalizirana za mala tržišta, prilagođena rješenja, suvremenu metodologiju i blisku suradnju s klijentom. Lokalno je prisutna u Hrvatskoj, BiH, Sloveniji i Srbiji, s uredima u Ljubljani, Zagrebu i Sarajevu, te call centrima u Ljubljani, Mariboru, Sarajevu i Beogradu. Preko strateških partnera agencija također pokriva Makedoniju, Kosovo i Albaniju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital