23. Susret osiguravača i reosiguravača Sarajevo - SorS 2012 od 13. do 15. juna

06.06.2012. 14:17 / Izvor: eKapija.ba
23. Susret osiguravača i reosiguravača Sarajevo - SorS 2012 od 13. do 15. juna

"Konkurentnost u osiguranju i zaštita potrošača osigurateljnih usluga" glavna je tema 23. SorS-a, tradicionalnog skupa osiguravajućih i reosiguravajućih društava, koji će se održati od 13. do 15. juna 2012. godine u Sarajevu. Na SorS-u će biti prezentirano i stanje na tržištima osiguranja u BiH, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Makedoniji, Sloveniji i Srbiji.

Na ovogodišnjem SorS-u, koji se održava u sarajevskom hotelu Bristol, očekuje se učešće oko 200 predstavnika osiguravajućih društava iz Bosne i Hercegovine, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Makedonije, a poseban značaj konferenciji daje i sudjelovanje većeg broja inostranih gostiju iz Evropske unije te Švicarske, Rusije, Turske i drugih zemalja. Osim osiguravatelja, očekuje se prisustvo i predstavnika vlasti BiH, zatim institucija koje nadziru rad društava za osiguranje te udruženja osiguravajućih društava iz zemalja regiona.

U okviru osnovne teme ovogodišnjeg SorS-a bit će održana predavanja o zaštiti potrošača osiguranja, kako općenito tako i s aspekta različitih tržišnih putova te o inicijativama EU i iskustvima Hrvatske po pitanju zaštite potrošača u osiguranju. Kao i ranijih godina, i u okviru ovogodišnjeg SorS-a, predviđena je prezentacija stanja na tržištima osiguranja u regionu, te komparacija sektora osiguranja u zemljama nastalim na teritoriji bivše Jugoslavije. Zadnji dan konferencije održat će se dva okrugla stola na teme „Nematerijalne štete u osiguranju automobilske odgovornosti“ te „Reosiguranje kao zamjena za kapital“, a kao posebna podtema u okviru ovog okruglog stola predviđena je rasprava o projektu Europa Re.

Prvi Susret osiguravača i reosiguravača je održan 1980. godine u Splitu, da bi već 1981. godine, uz isti naziv, susret održan u Sarajevu gdje je SorS održavan sve do 1990. godine. Nakon rata, SorS je obnovljen 2000. godine, a 2006. godine osnovano je Udruženje društava za osiguranje SorS, sa sjedištem u Sarajevu. Uz Udruženje društava za osiguranje SorS, organizator i medijski pokrovitelj SorS-a je tvrtka Tectus d.o.o., odnosno časopis „Svijet osiguranja“.

Upravni odbor Udruženja SorS čine predstavnici 14 društava: Bosna Reosiguranje, Sarajevo-osiguranje i Triglav BH osiguranje iz Bosne i Hercegovine, Croatia Lloyd, Croatia osiguranje, Euroherc osiguranje i Inženjerski biro iz Hrvatske, DDOR, Dunav osiguranje i Dunav RE iz Srbije, Lovćen osiguranje iz Crne Gore, Osiguratelna polisa iz Makedonije te Pozavarovalnica Sava RE i Zavarovalnica Triglav iz Slovenije.

Predsjednik Upravnog odbora Udruženja osiguravajućih društava SorS u ovoj godini je Robert Stude, direktor Croatia Lloyda, a generalni sekretar Udruženja je Damir Lačević, direktor Bosna Reosiguranja.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave