4. Regionalna konferencija "Modernizacija vodnih usluga u Bosni i Hercegovini"

08.04.2019. 07:52 / Izvor: Akta.ba
4. Regionalna konferencija 'Modernizacija vodnih usluga u Bosni i Hercegovini'

Konferencija okuplja najznačajnije aktere iz sektora vodnih usluga u Bosni i Hercegovini, ali i Jugoistočne Europe.

Udruženje za oblasti voda i zaštitu okoliša „Aquasan mreža u BiH" organizira 4. regionalnu konferenciju koja okuplja najznačajnije aktere iz sektora vodnih usluga u Bosni i Hercegovini, ali i Jugoistočne Europe. Konferencija se organizuje u saradnji sa Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Ministarstvom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH i Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, Savezom općina i gradova Federacije BiH, Savezom opština i gradova Republike Srpske, Udruženjem „Vodovodi RS" i Udruženjem poslodavaca komunalne privrede. Partner ovogodišnje konferencije je Ambasada Savezne Republike Njemačke u BiH.

Konferencija se održava od 9. - 11. aprila 2019. godine u Sarajevu (hotel Hills).

Na konferenciji će učestvovati predstavnici jedinica lokalnih samouprava, javnih komunalnih preduzeća i njihovih udruženja, predstavnici državnog, entitetskih i kantonalnih ministarstava koja se bave pitanjima zaštite okoliša/ekologije i komunalnih djelatnosti, entitetskih agencija za vode, međunarodnih agencija za razvoj i saradnju i međunarodnih financijskih institucija koje djeluju u BiH, uključujući predstavnike ambasada Švicarske, Njemačke, Holandije, Švedske te predstavnike Delegacije Europske unije u BiH.

Vodne usluge, odnosno usluge vodosnabdijevanja i odvodnje i prečišćavanja otpadnih voda imaju direktan i izuzetan uticaj na kvalitet života stanovnika kao i ekonomski razvoj općenito. Međutim, trenutno stanje sektora vodnih usluga u BiH se još uvijek ogleda u nedostatku jasno regulisanih uloga i odgovornosti, manjku individualnih, organizacionih i institucionalnih kapaciteta u sektoru kao i potrebi za intenzivnijom saradnjom i koordinacijom interesnih strana na lokalnom, kantonalnom, entitetskom i državnom nivou. Rezultat je nedostatak odgovarajućeg pristupa kvalitetnim vodnim uslugama, opći je trend slabljenja operativnog i financijskog poslovanja vodovodnih preduzeća kao pružatelja usluge te neodrživost kapitalnih infrastrukturnih investicija.

Stoga će se tokom ovogodišnje konferencije razgovarati o reformi sektora vodnih usluga u BiH, podijeliti iskustva Sjeverne Makedonije u tom pogledu kao i postignuća Švicarskog udruženja voda na razvoju kapaciteta i mnogim drugim temama usmjerenim na nužno potrebna unapređenja sektora vodnih usluga u BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave