Akcija "Let's Do It - očistimo zemlju za 1 dan" 26. i 27. travnja

18.04.2014. 11:47 / Izvor: eKapija.ba
Akcija 'Let's Do It - očistimo zemlju za 1 dan' 26. i 27. travnja

Akcija "Let's Do It - očistimo zemlju za 1 dan" realizirat će se 26. i 27. travnja na području cijele Bosne i Hercegovine.

Akcija "Let's Do It - očistimo zemlju za 1 dan" realizirat će se 26. i 27. travnja na području cijele Bosne i Hercegovine. Kako je jučer u Mostaru kazao, Vanja Gavran, glasnogovornik HT-a Eroneta, akcija čišćenja će se održavati dva dana i njome se želi pokazati kako se zajedno može napraviti pozitivna priča.

"Cilj je akcije razviti ekološku svijest ljudi", dodao je glasnogovornik HT Eroneta, tvrtke koja generalni sponzor ovog događaja. Inače, u BiH projekt "Let's Do It" prvi put je realiziran 2012. godine kada se u akciju odazvalo 37.500 volontera u 105 općina širom BiH i kada je iz prirodnog okruženja uklonjeno 5 500 tona smeća. Predsjednik Udruge "Ruke", Božidar Mihajlović, koja je inače glavni koordinator projekta za BiH, kazao je kako je spomenuta akcija ustvari projekt svih građana BiH, te da su u Hercegovini do sada imali najbolje rezultate.

"U prvoj akciji, općina s najvećim brojem volontera bila je općina Široki Brijegi to sa 4500 volontera", istaknuo je Mihajlović. Kazao je kako će ove godine po prvi put raditi akciju u svim općinama u Federaciji BiH i u 34 općine u Republici Srpskoj, odnosno u ukupno 114 općina. "Očekujemo izlazak najmanje oko 50 tisuća volontera koji će sakupiti 10 tisuća tona smeća", istaknuo je Mihajlović, dodavši kako će za ovu godini biti karakteristično to da će po prvi put selektivno skupljati otpad.

"Ambalažni otpad će se skupljati u vreće različitih boja i taj otpad će biti recikliran. Na taj način želimo učiti naše građane da selektivno odvajaju otpad, te da potaknemo uopćeno društvo u BiH na jedan veći stupanj reciklaže otpada", kazao je Mihajlović. Glavna koordinatorica projekta "Let's Do It" za Mostar, Tajma Tiro pozvala je sve građane da se uključe u akciju čišćenja, koja će se u Mostaru odvijati na lokacijama: kamups Sveučilišta i Univerziteta "Džemal Bijedić", prostor oko mosta Bunur, Stari grad, Vukovarska ulica i Avenija.

Koordinatorica projekta "Let's Do It" za Čapljinu, Vesna Kordi Vidić kazala je kako im je cilj promovirati i potaknuti ljude da pozitivno razmišljaju, da razmišljaju o tome kako odlažući otpad u okoliš, na mjesta koja nisu planirana za to, štete svima nama.

"Cilj nam je odgajati mlađe generacije za zdrav život", kazala je Kordi Vidić navodeći kako se većina škola kao i predškolskih ustanova s područja Čapljine uključila u aktivnosti. Istaknula je kako odrasli nisu svjesni važnosti odgovornog ponašanja prema okolišu.

Svi zainteresirani volonteri mogu se prijaviti preko web stranice: www.letsdoit.ba

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave