Najave / SAJMOVI I IZLOŽBE

Beč: Potpisan ugovor o jedinstvenom indeksu tržišta kapitala BIH - Povećanje likvidnosti dionica kompanija koje ulaze u sastav BATX-a

05.11.2009. 16:08 / Izvor: eKapija.ba

U sklopu 4. regionalne konferencije tržišta kapitala jugoistočne Evrope, održane 5. novembra 2009. godine u Beču, predstavnici Bečke, Sarajevske i Banjalučke berze potpisali su ugovor o kreiranju jedinstvenog indeksa tržišta kapitala Bosne i Hercegovine. Indeks, koji nosi naziv BATX (BosniAn Traded IndeX), je jedan od neposrednih rezultata FIRST projekta koji završen u prvom kvartalu 2009. godine.

U indeks će u početnom sastavu biti uključene akcije šest najlikvidnijih i najvećih kompanija, dvije sa Banjalučke i četiri sa Sarajevske berze. Kompanije iz FBiH su: BH Telecom d.d. Sarajevo, JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo, Fabrika Duhana Sarajevo d.d. Sarajevo i Bosnalijek d.d. Sarajevo, a kompanije iz RS-a su Telekom Srpske a.d. Banja Luka i Nova Banka a.d. Banja Luka.

Najveće učešće u početnom sastavu indeksa imaće Telekom Srpske a.d. Banja Luka.

BATX je cjenovni indeks ponderisan tržišnom kapitalizacijom učesnika u indeksu, pri čemu je maksimalno učešće pojedinog konstituenta ograničeno na 25%. Indeks će moći služiti kao podloga za kreiranje izvedenih hartija od vrijednost. Kao početni datum računanja i objavljivanja BATX indeksa određen je 01. decembar 2009. godine.

Pozitivan efekat na BH tržište kapitala je značajno povećanje likvidnosti dionica kompanija koje ulaze u sastav indeksa, budući da izdavanje svakog proizvoda baziranog na indeksu uključuje potrebu kupovine odgovorajuće količine dionica od strane izdavaoca indeksnog proizvoda.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave