Beograd po peti put domaćin međunarodne manifestacije RENEXPO® Water&Energy

13.03.2018. 12:45 / Izvor: Akta.ba
Beograd po peti put domaćin međunarodne manifestacije RENEXPO® Water&Energy

RENEXPO® je međunarodni priznat specijalizovan događaj, koji podrazumeva visok kvalitet sadržaja i usluge.

Od  24. do  26. aprila ove godine, u beogradskom BelExpocentru, biće održan peti po redu RENEXPO® Water&Energy, koji će na jednom mjestu okupiti proizvođače i distributere opreme, predstavnike naučnih institucija, projektantskih firmi, vodoprivrednih preduzeća, lokalnih samouprava, javnih komunalnih preduzeća, ministarstava kao i finansijskih institucija koje investiraju novac u obnovljive izvore energije, energetsku efikasnost i vodoprivredu.

RENEXPO® je međunarodni priznat specijalizovan događaj, koji podrazumijeva visok kvalitet sadržaja i usluge. Ovo je rezultat 20-godišnjeg iskustva grupacije REECO® u organizovanju međunarodnih sajmova i konferencija, prvenstveno u oblasti obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti.

Portfolio kompanije broji sedam godišnjih sajmova, koji se realizuju u Austriji, Nemačkoj, Poljskoj, Bosni i Hercegovini i Srbiji. 

RENEXPO® Water&Energy sajam očekuje preko 120 izlagača, od kojih je 80% internacionalno. 2000 posjetilaca i oko 700 učesnika konferencija imaće mogućnost da se upozna sa inostranim i domaćim projektima, tehnologijama i inovacijama u pogledu održive energije koja je neophodna za budućnost.

U saradnji sa mnogobrojnim ambasadama realizovano je nekoliko nacionalnih štandova na kojima će se predstaviti kompanije iz Nemačke, Holandije, Mađarske, Češke, Hrvatske i drugih zemalja.

Imajući u vidu važnost poglavlja 27 u pristupnom procesu EU, RENEXPO® platforma obuhvata teme zaštite životne sredine kao i unapređenje i izgradnju kapaciteta u sektoru voda i energetike. Da region Zapadnog Balkana teži usklađivanju sa evropskim i svetskim standardima iz oblasti održivog poslovanja i zaštite životne sredine svjedoči i činjenica o porastu interesovanja za konferencije, seminare i radionice, kao i pratećeg programa sajma poput svečane ceremonije otvaranja (prošle godine sajam je otvorio ministar Aleksandar Antić), večernjeg prijema, stručnog obilaska sajma i otvorenog foruma.

Energetska efikasnost je tema  besplatnog seminara, koji ima za cilj da afirmiše sistem energetskog menadžmenta u Srbiji i predstavi praksu zemalja regiona i EU. Događaj je namijenjen licenciranim menadžerima i svim zainteresovanima za unapređenje energetske efikasnosti u zgradarstvu, proizvodnim procesima i raspoloživim tehničkim rješenjima u ovoj oblasti. Unapređenje EE je ključni zadatak i cilj je da  se ostvari poboljšanje od 20% u energetskoj efikasnosti do 2020. godine na nivou EU. Njemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ, predstaviće projekte EE i obnovljivih izvora energije kroz učešće u sajamskoj izložbi i na konferencijama.

"Unapređenje energetske efikasnosti i ulaganje u obnovljive izvore energije predstavlja jedan od izuzetno važnih potencijala za dalji razvoj i unapređenje domaće privrede. Kroz ove investicije moguća su značajna poboljšanja poslovnih rezultata, kao i daleko konkurentnije poslovanje, što je u današnje vrijeme veoma značajno. Interesovanje domaćih privrednika za ulaganja u energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije je veliko i naša banka je dosad odobrila više od 150 miliona evra kredita kojima smo domaćim privrednicima omogućili da modernizuju svoju proizvodnju, ali i da svoje poslovanje učine znatno efikasnijim i isplativijim. Istu energiju i interes smo prepoznali kod organizatora RENEXPO® sajma i zbog toga smo odlučili da ih podržimo ove godine" – objasnio je Ivan Smiljković, član Izvršnog odbora ProCredit banke, globalni sponzor ovogodišnje konferencije.

Na prethodnom RENEXPO® 2017. konstatovano je da je kvalitet vode u Srbiji generalno dobar, ali da se on u posljednje vrijeme ugrožava na više mjesta. Neprestano pogoršavanje stanja okoline i povećanje broja potrošača, zahtjeva da vodovodna preduzeća, kao i država i lokalna samouprava, učine dodatne napore za obezbjeđenje dovoljnih količina pitke vode potrebnog kvaliteta. Postizanje ovih ciljeva moguće je kroz veće angažovanje na regulisanju zaštite okoline i izvorišta, kao i kanalisanju i prečišćavanju otpadnih voda.

Dobru praksu i interesovanje za naše tržište, pokazaće partner i izlagač ovogodišnjeg RENEXPO® sajma i konferencije "Upravljanje vodama i otpadnim vodama" GWP, Njemačko partnerstvo za vode i TCC Danubius- sektor za otpadne vode u podunavskoj regiji. Više od 20 kompanija iz Njemačke će se predstaviti u sajamskoj izložbi, ali i na stručnoj konferenciji.

Ministar Aleksandar Antić je izjavio prošle godine na otvaranju RENEXPO®  sajma da je biomasa snažan potencijal kojim raspolažemo, posebno u jugoistočnoj Srbiji, koji se nedovoljno koristi. Na konferenciji ključne teme će biti šta nas očekuje nakon FEED IN  tarife, kao i predstavljanje kreditnih linija i IPARD programa, odnosno načina finansiranja koje bi mogle zanimati mala i srednja preduzeća, kao i poljoprivredna gazdinstva koja žele da unaprijede svoje proizvodne linije i postanu energetski efikasnija. Partneri poput  WBA, AEBIOM, Hrvatski drvni klaster, SERBIO, Beogradske Elektrane, GIZ i mnogi drugi učestvuju na RENEXPO® konferencijama bioenergije.

Podrška MInistarstva energetike i rudarstva,  Ministarstva zaštite životne sredine, kao i poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede,  omogućava da se na RENEXPO® platformi predstave inovacije i projekti vezano za solarnu, vetro i hidro energiju, kao i problem čvrstog otpada i reciklaže.

Takođe, organizator preliminarno najavljuje tribinu i revijalni dio programa u oblasti održivog transporta. Imajući u vidu zahtjevne ciljeve koje evropske zemlje treba da ispune po pitanju upotrebe obnovljivih izvora energije u saobraćaju, RENEXPO® ove godine posebno obrađuje teme upotrebe biogoriva, elektromobila i drugih pitanja održivog transporta. Pored značajnih predavača iz svijeta nauke, očekuje se rekordan broj izlagača elektromobila i snažna medijska podrška, kako pratećem programu u ovoj oblasti, tako i cjelokupnom sajmu.

REECO®  će obradovati svoje posjetioce trećeg dana sajma, kada će se održati reli vožnja elektromobila.

Ukoliko želite da budete dio međunarodnog dijaloga u vezi sa ključnim temama budućnosti, pišite na info@reeco.rs ili posjetite sajt www.renexpo-belgrade.com.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave