Najave / KONFERENCIJE I KONGRESI

BiH ima predavača na svjetskom zdravstvenom forumu u Indiji

10.12.2018. 10:17 / Izvor: Akta.ba

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) organizuje globalni forum o medicinskim uređajima koji će se od 13. do 15. decembra održati u indijskom gradu Visakhapatnam.

Na ovom velikom svjetskom događaju i BiH će po prvi put imati predavača, ali i predstavnika u samoj organizaciji foruma.

"Imam čast da vodim više radionica, držim predavanja i moderiram sesijama u ime divizije za klinički inžinjering pri IFMBE i samog WHO", kazao je Almir Badnjević, direktor Verlaba i predsjednik DMBIUBIH Sarajevo.

Podsjetimo, Badnjević je u 2014. godini pokrenuo priču biomedicinskog inžinjeringa na području Bosne i Hercegovine, i to na akademskom, državnom, privatnom i nevladinom nivou.

Tako je između ostalog uspostavio jednu od najopremljenijih laboratorija u Evropi za testiranje i verifikaciju medicinske opreme, laboratoriju Verlab.

Glavna djelatnost laboratorije je da vrši godišnju verifikaciju medicinskih uređaja koji su dio zakonskog mjeriteljstva Bosne i Hercegovine od 2015. godine.

Inače, na četvrtom globalnom forumu WHO očekuje se prisustvo oko 600 učesnika iz preko 100 država članica. Ovi događaji funkcionišu kao glavna prilika za distribuciju i razmjenu informacija o medicinskim uređajima za globalno zdravlje.

Program će sadržati sesije na sljedećim temama: najbolje prakse, izazovi, novi alati i inovacije, regulacija, procjena i upravljanje (nabavka, tehničke specifikacije, donacije, održavanje i odgovarajuća sigurna upotreba) medicinskih uređaja. Prikazat će se lista prioritetnih medicinskih uređaja prema ustanovama zdravstvene zaštite, bolestima ili kliničkim intervencijama.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave