Najave / SAJMOVI I IZLOŽBE

BiH učestvuje na halal forumu i sajmu u Maleziji od 4. do 10. maja 2009. godine

30.04.2009. 09:57 / Izvor: Fena

Svjetski halal forum i sajam u Maleziji održat će se od 4. do 10. maja, saopćila je Agencija za certificiranje halal kvalitete.

Svjetski halal forum (WHF) je skup na kojem se pored predstavljanja progresa svjetskog halal tržišta pokreću inicijative, razmjenjuju mišljenja i iskustva te donose odluke koje su od suštinske važnosti za halal u svijetu.

Halal forum će biti podijeljen u dvije sesije.

Na prvoj sesiji bit će javno prezentiran svjetski Halal standard dok će se na drugoj govoriti o razvijanju saradnje u oblasti halal poslovanja u svijetu.

Ovogodišnji WHF i MIHAS za BiH imaju posebnu važnost jer će Bosna i Hercegovina biti jedna od zemalja u fokusu. Na sajmu će biti prezentirani ekonomski, turistički, prirodni i drugi resursi naše zemlje.

Odluka organizatora da Bosna i Hercegovina bude jedna od zemalja u fokusu rezultat je dosadašnjeg napretka u oblasti halal poslovanja, razvoja i unapređenja halala u BiH i svijetu, edukacije, halal certificiranja, učešća u izradi svjetskog Halal standarda, učešća na svim stučnim skupovima iz oblasti halala, itd.

Prema posljednjem rangiraju od 170 halal certifikacijskih institucija u svijetu Agencija za certificiranje halal kvalitete iz BiH uvrštena je među pet najuspješnih po uređenosti i funkcionalnosti.

Pored predstavnika Agencije za certificiranje halal kvalitete, koja je redovni učesnik ove godine, na halal forumu učestvovat će i reisul-ulema dr. Mustafa-ef. Cerić, Tarik Đođić, Faruk Širbegović i Hasib Salkić.

Na forumu je planirano prezentiranje dosadašnjih rezultata iz oblasti halal poslovanja u BiH. Ovom prilikom će biti promovirano novoformirano udruženje Halal Europe koje će se u BiH i širem regionu baviti promoviranje halala, halal certificiranih proizvođača i proizvoda.

Malaysian International Halal Showcase - MIHAS je najveći sajam halal proizvoda i usluga.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave