Bosanskohercegovačka vina na GS1 Global Forumu

04.02.2014. 14:06 / Izvor: eKapija.ba
Bosanskohercegovačka vina na GS1 Global Forumu

U Briselu se od 17. do 21. februara ove godine održava Svjetski GS1 Global Forum, koji predstavlja redovni godišnji skup stručnjaka iz ukupno 114 GS1 organizacija iz cijelog svijeta.

U Briselu se od 17. do 21. februara ove godine održava Svjetski GS1 Global Forum, koji predstavlja redovni godišnji skup stručnjaka iz ukupno 114 GS1 organizacija iz cijelog svijeta.

GS1 Global Forum predstavlja i mjesto na kojem se  prezentiraju ostvarenja i rezultati GS1 organizacija iz cijelog svijeta, provodi jedinsveni sistem edukacije za zaposlene iz GS1 organizacija, razmjenjuju poslovna iskustva u primjeni GS1 sistema standarda i sl.

Pored ostalih aktuelnih pitanja, Međunarodna organizacija GS1 je značajni dio ovogodišnjeg GS1 Global Foruma posvetila GS1 standardima i rješenjima kojima se osigurava ispunjavanje propisa o sljedivosti, a posebno zahtjeva iz direktive EU 1169/2011.

Kako evropski i svjetski proizvođači hrane imaju na raspolaganju još samo kratko vrijeme do početka obavezne primjene direktive EU 1169/2011, kojom su propisane obaveze u informiranju potrošača o hrani, to će ovogodišnji GS1 Global Forum predstaviti GS1 standarde, prezentacije i radionice sa ciljem utvrđivanja najboljih i globalno prihvatljivih rješenja za njihovu primjenu. U praktičnom dijelu ovog programa, predstaviće se najnovija rješenja na primjerima različitih evropskih vina, a nakon toga će se održati i takmičenje u izboru najboljeg od prisutnih vina.

Iz UdruženjeGS1® u Bosni i Hercegovini smatraju veoma dobrom prilikom da domaći proizvođači vina preko svoje GS1 organizacije prezentiraju svoje proizvode u Evropi, i ostvare promociju svojih proizvoda na tako značajnom svjetskom skupu.

Proizvodnja vina ima dugu tradiciju u Bosni i Hercegovini i priznat kvalitet izvan Bosne i Hercegovine, a značajno je napomenuti da nova generacija proizvođača posvećuje sve veću pažnju kvaliteti vina, novim tehnikama uzgajanja, savremenoj ambalaži i prometu, promociji i marketingu, uz istovremeno ispunjavanje zahtjeva iz odgovarajućih propisa, standarda i sl. koje podrazumijeva savremeni način poslovanja.

U tom cilju, iz Udruženja GS1 je već ranije upućena obavijest bh. proizvođačima vina sa pozivom za prijavu i dostavu svojih proizvoda za prezentaciju na GS1 Global Forumu.

Prijave za učešće na prezentaciji mogu dostaviti svi bh. proizvođači vina, koji na svojim proizvodima imaju registrovan bar kod sa prefiksom 387 u Svjetskom registru korisnika GS1 bar kodova GEPIR, što se može provjeriti na web stranici Registra: www.gepir.org

Svi zainteresirani se mogu obratiti Udruženju GS1 za više informacija: telefon: 033/258-645, mobitel: 062/972-316, faks: 033/922-452, email: info@gs1bih.com;  web: www.gs1bih.com

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave