Bosanski kuhari obaraju Guinnessov rekord u kuhanju begove čorbe

03.04.2015. 10:08 / Izvor: eKapija.ba

Manifestaciju je podržao veliki broj bh. kompanija, udrženja i hotela. "Ovako" je osigurao piletinu, "Vispak" je sponzor Begove čorbe sa začinom "Moja tajna", "OAZA" je generalni pokrovitelj i voda manifestacije, "Podavka" je generalni sponzor za konferencije i takmičenja.

Sarajevo će od 16. do 19. aprila 2015. godine biti domaćin najveće godišnje kuharske manifestacije u Evropi, koju pod pokroviteljstvom WACS-a (Svjetske kuharske asocijacije) organizuje Udruženja kuhara u BiH uz podršku Symbiosis agencije.

WACS konferencija u Sarajevu sastojat će se od četiri aktivnosti: redovna konferencija, takmičenje Global Chef's Challenge, prateći sajam ugostiteljstva i turizma, te obaranje Guinnessovog rekorda u spremanju 15.000 porcija tradicionalne Begove čorbe.

Nermin Hodžić, predsjednik Udruženja kuhara u BiH za eKapija.ba je kazao kako ovaj događaj predstavlja centralnu godišnju manifestaciju na prostoru starog kontinenta i jedinstvenu priliku za promociju države, grada i prirodnih i kulturnih ljepota.

"Takmičenje se organizira u sedam regija u svijetu. BiH pripada regiji Južne Evrope gdje je 15 država, od čega je već 12 potvrdilo dolazak. Pobjednici manifestacije će se sastati u finalu u Atini 2016. godine", pojasnio je Hodžić, te pozvao sve firme koje se bave proizvodnjom hrane, gastronomijom da uzmu učešće u ovom velikom događaju koji je dobra prilika za promociju.

Također, specijalno za ovu manifestaciju firma BH Stainless je izradila i lonac u kojem će se kuhati begova čorba, riba dolazi iz Norveške, losos iz Škotske, teleće meso iz Holandije ....Manifestaciju je podržao i veliki broj bh. kompanija, udruženja i hotela. "Ovako" je osigurao piletinu, "Vispak" je sponzor Begove čorbe sa začinom "Tajna", "OAZA" je generalni pokrovitelj i voda manifestacije, "Podravka" je generalni sponzor za konferencije i takmičenja, a podršku su dali: AS Group, Tofi, Alpeks, Općina Stari Grad na čelu sa načelnikom, Oružane snage BiH, Meggle, Kotányi,  hoteli Bristol, Evropa, Radon Plaza, te hotel Han Bjelašnica.

"Ovo je veliki projekat, nadamo se da ćemo uspjeti organizovati sve na vrijeme, stoga moramo uključiti što više hotela", kaže Hodžić.

UKuBiH je otkrilo i recept za obaranje Guinnessovog rekorda u pripremanju 15.000 porcija Begove čorbe a satoji se od:  800 kg pilećeg mesa, 150 kg mrkve, 50 kg luka, 5 kg bamije, 70 kg brašna, 15 kg peršuna, 75 litara ulja, 15 kg putera i 5 kg začina.

Također u okviru manifestacije gosti iz Hrvatske i članovi Udruženja će za djecu iz vrtića pripremati i jedan zdravi obrok, dok će begova čorba biti dijeljena građanima Sarajeva.

Trade Show šansa za promociju proizvoda i usluga

U okviru kuharske manifestacije biće održan i Trade Show – sajamski dio u sklopu Global Chefs Challenge-a gdje se sponzorima i partnerima Konferencije obezbjeđuje prostor za promociju njihovih proizvoda i usluga, prezentacije, workshope, B2B sastanke, izložbeni salon i druge mogućnosti za komunikaciju sa postojećim i novim klijentima i poslovnim partnerima. Udruženje kuhara BiH poziva sve zainteresovane privrednike da uzmu učešće u Trade Show-u.

E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave