Bosnia Agile organizuje kurs Scrum masterclass u Sarajevu

05.06.2014. 09:24 / Izvor: eKapija.ba
Bosnia Agile organizuje kurs Scrum masterclass u Sarajevu

Bosnia Agile 12. i 13. juna 2014. godine organizuje kurs Scrum Masterclass koji će se održati u Bosmalu, Milana Preloga 1, Sarajevo.

Bosnia Agile 12. i 13. juna 2014. godine organizuje kurs Scrum Masterclass koji će se održati u Bosmalu, Milana Preloga 1, Sarajevo.

Scrum Masterclass je dvodnevni interaktivni kurs koji će polaznike uvesti u svijet agilnog upravljanja projektima razvoja informacionih sistema, fokusirajući se na Scrum kao danas najpopularniju i najprakticiraniju agilnu metodu. Već danas preko 70% softvereskih kompanija svakodnevno prakticira Scrum razvoj a skoro sve su u procesu razvoja vlastitog agilnog okvira.

Svrha treninga je da pripremi vas, projektnog menadžera, tim lidera, člana razvojnog tima, za angažirano i aktivno učešće u Scrum razvoju.

Ovaj kurs će detaljno prezentirati agilni pristup i Scrum okvir za razvoj informacionih sistema, od teoretskih osnova do praktične primjene na osnovu iskustva, pokrivajući sve uloge, aktivnosti, artifakte, principe, pravila i prakse.

Cilj treninga je da polaznici razumiju osnove i razloge primjene Scrum-a u implementaciji razvojnih projekata te da prezentira alate i metode koje polaznici mogu odmah primjeniti u trenutnim ili planiranim projektima. Polaznici će biti pripremljeni za aktivno učešće u agilnim razvojnim projektima, te biti spremni da preuzmu ulogu Scrum lidera u projektnom timu u kojem rade, od osmišljavanja vizije proizvoda, dizajna do samog prakticiranja Scrum razvoja.

 Teme koje će predavači obraditi su:

•         Zašto agilni i Scrum razvoj?

•         Osnove Scrum-a

•         Korisnički zahtjevi i njihova specifikacija. Šta je najbolji način?

•         Šta su razvojni sprintovi?

•         Definicija i korištenje spektra Scrum artifakata: Product Backlog, Cilj sprinta/sprint backlog, Inkrement

•         Opis Scrum uloga: Scrum Master, Product Owner i razvojni tim

•         Uloga tradicionalnih projekt menadžera u Scrum-u

•         Održavanje i vođenje Scrum sastanaka: Planiranje sprinta, dnevni scrum, sprint review i retrospektiva sprinta

•         Specificiranje predmeta nabavke i provođenje postupka javne nabavke agilnog razvoja

•         Preporučene tehnike i alati u svakodnevnom radu

Format treninga su prezentacije praćenih grupnim diskusijama i interaktivnim vježbama.

Polaznici kursa mogu biti IT projekt menadžeri, biznis analitičari, dizajnera, developeri i ostali uključeni u razvoj novih informacionih sistema. Scrum je agilni okvir za implementaciju kompleksnih projekata. Originalno je formaliziran za projekte razvoja software, ali se u praksi pokazao izvrsnim za sve kompleksne, inovativne projekte, pa od ovog kursa veliku korist mogu imati tradicionalni projekt menadžeri iz drugih oblasti. Primjeri iz prakse će se ipak fokusirati na IT projekte. Svi polaznici koji to žele, poslije ovog kursa mogu pristupiti polaganju certifikacijskog Scrum Master ispita. Više informacija u prilogu.

Predavači na ovom treningu, Nermina Durmić, Professional Scrum Master® (PSM) i Kemal Bajramović, Certified ScrumMaster® (CSM) i Certified Scrum Product Owner® (CSPO), pored teoretskih osnova i mehanike Scrum procesa, objasniće vam praktična iskustva u primjeni ovog okvira u svakodnevnom radu na razvoju novih, inovativnih rješenja iz IT oblasti.

Više informacija o ovom kursu možete naći na ovom linku gdje se možete registrovati za pohađanje ovog kursa, te u brošuri u prilogu.

 

PREUZMI DOKUMENT:
Brosura_-_Scrum_Masterclass.pdf

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave