Najave / SAJMOVI I IZLOŽBE

Britanska vlada finansira izgradnju kapaciteta za razvoj i primjenu strategija ruralnog razvoja u BiH: Obuka iz oblasti ruralnog razvoja u Bosni i Hercegovini - 11.05. - 15.05.2009. godine

11.05.2009. 16:48 / Izvor: eKapija.ba

Informacioni centar za evropske politike iz Londona u saradnji sa Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, a uz finansijsku podršku Britanske vlade, najavljuje nastavak obuke iz oblasti ruralnog razvoja u Bosni i Hercegovini.

Obuka će se održati od 11.05. do 15.05. 2009. godine u Bihaću, Doboju, Banjoj Luci, Brčkom i Bijeljini. Cilj obuke je da nova znanja stečena tokom obuke pomognu stvaranju boljih uslova življenja i u najnerazvijenijim ruralnim područjima.

Prethodna obuka, organizovana u periodu od juna 2008. godine do maja 2009. godine, bila je namijenjena službenicima ministarstava nadležnih za pitanja poljoprivrede i ruralnog razvoja na državnom, entitetskom i kantonalnom nivou, dok je ovaj ciklus obuke usmjeren ka budućim korisnicima u ruralnim sredinama, tj. predstavnicima i službenicima općina, nevladinih organizacija, poslovnih subjekata, te drugih lokalnih i društvenih zajednica koji mogu postati potencijalni korisnici finansijskih sredstava iz fondova EU. Ruralnim zajednicama je potrebno omogućiti jasnije razumijevanje politika ruralnog razvoja i zahtjeva za njihovu provedbu.

Ova obuka pruža mogućnost svim budućim korisnicima fondova EU da što više nauče o mogućnostima koje će im oni pružati i da se već sada počnu pripremati za izradu projekata koji bi se finansirali iz tih sredstava.

Pomoćnik ministra za poljoprivredu i ruralni razvoj u Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Dušan Nešković, istakao je koliko je važno da lokalni partneri rade zajedno i da nadopunjuju jedni druge i time unaprijede svoje poslove i kreiraju mogućnosti za nova radna mjesta, jer to sve zajedno direktno utiče na unapređenje ruralne ekonomije.

"Ovaj trening će pružiti značajnu pomoć ljudima sa odgovornošću u upravljanju programima finansiranim iz EU fondova, te im pružiti savjete i iskustva iz Ujedinjenog kraljevstva bazirana na najboljim praksama upravljanja ovim programima. Obuka treba da omogući i podršku razvoju dobrih projekata koji će doprinijeti održivosti ruralnih zajednica i njihovih lokalnih ekonomija putem kreiranja poslova i pružanja pomoći pri uspostavljanju novih, malih biznisa koji su veoma potrebni ruralnim zajednicama", istakao je John Bedingfield, vođa projekta

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave