Najave / SAJMOVI I IZLOŽBE

Britansko vijeće organizuje obuku za trenere iz Bosne i Hercegovine i Crne Gore od 20. do 22. maja 2009. godine

20.05.2009. 15:49 / Izvor: Fena

Britansko vijeće će od 20. do 22. maja održati praktičnu obuku za trenere iz Bosne i Hercegovine i Crne Gore koji su aktivno uključeni u međunarodnu saradnju i koji planiraju obavljati dužnosti trenera u državnim institucijama dviju zemalja.

Program se realizuje radi usavršavanja službenika državnih institucija koji se aktivno koriste engleskim jezikom i imaju potrebu da razviju tehnike i metode obuke i prenošenja znanja u kontekstu Evropske unije.

Obuka će obuhvatiti generalne metode i tehnike rada s grupama i pojedincima, a vještine u fokusu bit će - formalna korespondencija, vještine prezentiranja, tehnike pregovaranja, te priprema, vođenje i učestvovanje na sastancima i radnima grupama Evropske unije.

Ova obuka predstavlja bitan korak u izgradnji kapaciteta pojedinaca i sistema obuka državnih službenika u BiH i Crnoj Gori.

Osposobljavanje lokalnih trenera u naše dvije države ova obuka doprinosi jačanju postojećih sistema i osigurava održivost i mogućnost samostalnog izvođenja budućih obuka iz ovih prioritetnih oblasti.

Za same učesnike, obuka za trenere predstavlja priliku za profesionalno usavršavanje i razvoj u smjeru koji će omogućiti da tehnike i vještine koje savladaju ubuduće primijene u praksi kroz rad na obuci i podršci pojedinacima i grupama u radnom okruženju.

Na ovaj način, njihova motivacija, potencijal i kvalitetan rad imaju prostora za djelovanje u radu s postojećim i budućim generacijama državnih službenika koji će odigrati ključnu ulogu u procesu evroatlantskih integracija. Zajedničku obuku će pohađati 22 učesnika iz BiH i Crne Gore.

Među njima je osam uposlenika Direkcije za razvoj malih i srednjih preduzeća, kabineta potpredsjednika Vlade za ekonomsku politiku, Uprave policije, Uprave za lijekove i medicinska sredstva, Uprave pomorske sigurnosti, Ministarstva pravde i Direkcije za javne nabavke iz Crne Gore.

Iz BiH obuku će pohađati četrnaest polaznika - uposlenika Ministarstva vanjskih poslova BiH, Ministarstva sigurnosti BiH, Ministarstva civilnih poslova BiH, Parlamentarne skupštine BiH, Direkcije za evropske integracije BiH, Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Državne agencije za istrage i zaštitu-SIPA, Agencije za unapređenje stranih investicija FIPA, Agencije za rad i zapošljavanje BiH i Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH.

Program će voditi Colm Downes i Louise Chamberlain, treneri centra za obuku Britanskog vijeća u Briselu. Projekt Skills for EU finansira vlada Velike Britanije, a provodi ga Britansko vijeće.

Cilj ovog projekta jeste jačanje profesionalnih kapaciteta uposlenika državnih institucija Bosne i Hercegovine i Crne Gore na putu ka evroatlantskim integracijama.

Naši partneri u BiH su Direkcija za evropske integracije BiH i Agencija za državnu službu BiH, a u Crnoj Gori Uprava za kadrove Republike Crne Gore i Sekretarijat za evropske integracije Republike Crne Gore, saopćeno je iz Britanskog vijeća.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave