Broj transakcija u jednom danu na Beogradskoj berzi izjednačen sa godišnjim u Ljubljani i Sofiji

22.02.2011. 10:05 / Izvor: Belex
Broj transakcija u jednom danu na Beogradskoj berzi izjednačen sa godišnjim u Ljubljani i Sofiji

U jučerašnjem trgovanju na Beogradskoj berzi zaključeno je 110.027 transakcija. Broj transakcija zaključen u samo jednom danu na Beogradskoj berzi je gotovo izjednačen sa godišnjim brojem transakcija zaključenim na berzi u Ljubljani i berzi u Sofiji, ili dvostruko više od ukupno ostvarenog broja transakcija u prethodnoj godini na berzama u Banja Luci, Sarajevu i Skoplju.

Statistički posmatrano, tržište Beogradske berze nalazi se znatno iznad nivoa sa početka 2010. godine. U prilog navedenoj tvrdnji, navedimo podatak da je od početka godine zaključno sa 21. februarom obavljeno ukupno 606.635 transakcija, što je skoro osam puta više od godišnjeg broja transakcija u 2009. godini, odnosno čini 80% svih realizovanih transakcija tokom cele 2010. godine.

"Ako navedeno pozicioniramo u regionalni kontekst, dolazimo do podatka da broj realizovanih transkacija na Beogradskoj berzi u analiziranom periodu prevazilazi ukupan zbir svih ovogodišnjih realizovanih transakcija na berzama našeg regiona (ex-Yu uključujući i Bugarsku i Rumuniju)", saopštili su predstavnisci srpskog tržišta kapitala.

Osim porasta broja transakcija, početak godine na Berzi obeležen je i rastom vrednosti prometa i indeksnih pokazatelja. Zaključno sa 21. februarom, na Berzi je realizovan promet od oko 5,5 milijardi dinara, što je dvostruko više u odnosu na isti period prethodne godine. Promet ostvaren od početka 2011. godine predstavlja gotovo četvrtinu ukupnog prometa u prethodnoj godini.

Indeksni pokazatelji Berze najveći broj trgovačkih dana od početka godine završili su sa pozitivnim predznakom vrednosti. Ukupna pozitivna promena indeksa najlikvidnijih akcija BELEX15, od početka godine, iznosi 18%, pri čemu je 10. februara zabeležio najvišu vrednost u poslednjih godinu dana.

Izneti podaci o ostvarenoj vrednosti prometa i kretanju indeksa ukazuju na tendenciju oporavka tržišta, a podaci o relizovanom broju transakcija potvrđuju spremnost Berze da u organizacionom i tehničko-tehnološkom smislu, prihvati i obradi veliki broj informacija iz trgovačkih naloga i zaključenih transakcija i izvrši njihovu distribuciju u realnom vremenu, a što ukazuje na dobre performanse sistema.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave