Business Educa, besplatna škola izvještavanja o ekonomiji: Novinari će imati priliku učiti od najpriznatijih stručnjaka iz regije koji su najbolji teoretičari i praktičari iz ekonomskih oblasti

28.10.2008. 11:43 / Izvor: eKapija.ba
Business Educa, besplatna škola izvještavanja o ekonomiji: Novinari će imati priliku učiti od najpriznatijih stručnjaka iz regije koji su najbolji teoretičari i praktičari iz ekonomskih oblasti

Centar za poslovnu edukaciju i preduzetništvo PRO EDUCA u saradnji sa Međunarodnom finansijskom korporacijom kreće sa realizacijom projekta Business Educa, besplatnog šestomjesečnog kursa izvještavanja o biznisu koji će moći pohađati urednici i novinari, kao i apsolventi novinarstva koji se žele specijalizirati za izvještavanje o ekonomiji. Radi se o prvoj školi ove vrste u Bosni i Hercegovini koju će besplatno imati priliku pohađati 20 novinara i 6 apsolvenata banjalučkih i sarajevskih fakulteta.

"Mnogo je razloga zbog kojeg smo se odlučili pokrenuti ovakav jedan kurs. Glavni je da u našoj zemlji ne postoji institucija koja na adekvatan način obrazuje novinare za izvještavanje o ekonomiji, te se novinari nisu mogli specijalizirati za ovaj vid izvještavanja", kaže Salih Musić, projektni menadžer škole Business Educa. Osim toga, on ističe da novinari danas prate više oblasti koje ne mogu kvalitetno pokrivati, te tako ne mogu pratiti stalne promjene koje se dešavaju u ekonomskom sektoru BiH.

Program po evropskim standardima

Polaznicima programa Business Educa bit će omogućeno slušati najpriznatije stručnjake iz regije koji su najbolji teoretičari i praktičari iz ekonomskih oblasti. Savremeni trendovi u poslovanju preduzeća, fiskalna politika, tržište kapitala, korporativno upravljanje, turizam, bankarstvo, rad međunarodnih finansijskih institucija (Svjetska banka, IFC, MMF), samo su neke od tema koje će polaznicima kursa omogućiti da upoznaju osnovne ekonomske pojmove te svojim kvalitetnim izvještavanjem sami doprinesu razvoju navedenih oblasti.

Nastava je organizirana na dvije lokacije u Banjaluci i u Sarajevu, ali će polaznici programa iz Sarajeva i Banjaluke imati dva zajednička modula: "Korporativno upravljanje" na Kozari i "Bankarsko tržište u BiH" na Vlašiću.

Program podrazumijeva teoretska predavanja uz kreativne radionice, studije slučaja, pisanje seminarskog rada, pismenu provjeru znanja, te rad na priči koja će biti objavljena u bh. medijima. Po završetku kursa svi polaznici će biti ocijenjeni i bit će im uručena diploma.

Prijave za školu u toku

(Salih Musić)

U toku je upis prve generacije ove škole, koja će program pohađati u periodu od oktobra 2008. do maja 2009. godine. Predavanja su podijeljena u dva tromjesečna semestra, a mjesec dana pauze polaznici će iskoristiti za rad na tematskim pričama. Svi koji se žele prijaviti na ovaj program, više informacija mogu dobiti putem telefona 051 221 920, 033 222 152 ili na web stranici www.business-educa.ba .

Partneri projekta

Partneri na projektu su Balkan Investment Bank, Banjalučka berza i konsultantska kuća SOCIUS iz Slovenije, koji su još jednom pokazali da su društveno odgovorni. “U toku su pregovori i sa drugim organizacijama i kompanijama, a svi ostali prijedlozi saradnje su dobrodošli”, ističe Salih Musić, projektni menadžer Business Educa-e.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave