Najave / SEMINARI I EDUKACIJE

Business-Educa organizuje seminar Vještine rukovođenja od 07. do 09.05.

21.04.2014. 09:34 / Izvor: eKapija.ba

Seminar: Vještine rukovođenja

Datum: 07.-09.05.2014.

Mjesto: Brela

Organizator: Business-Educa d.o.o.Centar za edukaciju i poslovno savjetovanje

Kontakt osoba: Nadira Duraković

mob.: +38761311881+38761311881

e-mail: business.educa@gmail.com, durakovicnadira@yahoo.com

Rok za prijavu je 30.04.2014.

Rukovodilac prije svega mora da shvati da se potrebe ljudi mijenjaju zavisno od vremena i situacije. Rukovodilac mora da razumije tehnički sadržaj rada, moraju bolje razumijevati motivaciju i sile koje pokreću pojedince da posao uredno obave.

Mora da zna da je čovjek više osjećajno nego misaono biće i da se više vlada po osjećanju nego po razumu. Suma naših osjećanja daleko je veća nego suma naših misli. Stvari cijenimo više po simpatiji i antipatiji nego po razumu.

U definiciji sposobnosti rukovođenja ili sposobnosti uticaja na podređene da postigne zadatke i dogovorene ciljeve visoko je pozicionirano.

Menadžment predstavlja proces planiranja, organizovanja, vođenja i kontrole aktivnosti zaposlenih i korišćenja drugih resursa organizacije kako bi se postigli postavljenji organizacioni ciljevi.

Upravljanje pomoću ciljeva je proces postavljanja individualnih ciljeva menadžera ili zaposlenih,praćenja njihovog ostvarivanja ili davanja povratne informacije menadžerima i zaposlenima.

Planiranje kao najvažnija funkcija menadžmenta predstavlja proces postavljanja budućih ciljeva, pravaca akcije, sredstava i načina ostvarivanja postavljenih ciljeva. Planiranje predstavlja dugoročnu strategijsku orjentaciju preduzeća i njegovog poslovanja.

Organizovanje je proces usklađivanja ljudskih i materijalnih resursa,dodjeljivanje određenih zadataka i odgovornosti pojedincima i grupama a sve u svrhu ostvarivanja postavljenih planova.

„Ljudski resursi su pokretači svih organizacija, samo adekvatno bavljenje ljudima, uvođenje sistema za HRM ili dio aktivnosti ULjR će obezbjediti efikasno funkcionisanje organizacija gdje su koristi višestruke kako za organizaciju tako i za zaposlene".

SEMINAR JE NAMJENJEN

Menadžerskom mehanizmu, direktorima, rukovodiocima svih nivoa (državnim službenicima), načelnicima općina/opština, šefovima organizacionih jedinica, koji imaju potrebe za dovoljnim znanjima za razumjevanje procesa rada organizacije/preduzeća, postupak ostvarenja projektovanje vrijednosti, organizacije rada, obezbjeđenja kvaliteta proizvoda i upravljanja procesima rada, javnim institucijama, privatnim i javnim preduzećima i ostalima koje interesira ova tematika upravljanja i rukovođenja.

SADRŽAJ SEMINARA

Osnova ovog interaktivnog seminara je težnja produbljivanja saznanja iskustva u razumjevanju pojma rukovođenja,te menadžerskih alata i vještina u praktičnom smislu kao komponente definicije sposobnosti i kompetencija koje bi trebao imati svaki rukovodilac.

I POJAM RUKOVOĐENJA

-o rukovođenju uopšte

-individualne osobine rukovodioca

-sistem rukovođenja

-metodi rukovođenja

-stilovi rukovođenja

II  PRAVILA RUKOVOĐENJA

- šta ne treba rukovodilac

 - šta rukovodilac mora

 - ciljevi rukovođenja

 -  treba li li izdavati zadatke pismenim putem (delegirati)

 -  kontrola

  -šta se desi kada rukovodilac radi svoj posao

  - kako se nositi sa ličnim konfliktima

  - principi kooperativnosti

III  ODGOVORNOST

-odgovornost u procesu rada

-pitanja odgovornosti saradnika i nivo odgovornosti

IV KONFLIKTI

-pojam i definicija konflikta

-kao živjeti sa konfliktom

V FUNKCIJE MENADŽMENTA

-planiranje

-organiziranje

-upravljanje ljudskim resursima

-vođenje i-kontrola

METODE RADA

Individualni i timski rad kroz razmjenu iskustava i stjecanja novih znanja i vještina, radionice, simulacije i kroz igranje uloga nastoje uključiti sve polaznike u interaktivnost rada, te praktičnim primjerima doći do zajedničkih rješenja.

Predavači: Prof.dr.Jagoda Nedić i mr.sc.Nadira Duraković

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave