CETEOR: VI Savjetovanje o energetici u BiH

06.07.2017. 12:56 / Izvor: Akta.ba
CETEOR: VI Savjetovanje o energetici u BiH

VI Savjetovanje o energetici u BiH "Energijska efikasnost i obnovljivi izvori energije u praksi – put ka energetskom zaokretu"

Nakon uspjeha dosadašnjih pet Savjetovanja sa preko 500 učesnika i blizu 200 objavljenih radova, te imajući u vidu činjenicu da su doneseni Zakoni o energijskoj efikasnosti u FBiH i RS, više nego ikada, ukazala se potreba za razmjenom stručnih iskustava iz oblasti energijske efikasnosti (EE) i obnovljivih izvora energije (OIE). U ozračju pozitivnih promjena u BiH u oblasti održivog razvoja, CETEOR sa velikom časti i zadovoljstvom najavljuje održavanje VI Savjetovanja u periodu od 28. do 29. septembar/rujan 2017. godine u Neumu.

Cilj VI Savjetovanja je da bude platfora kojoj će se razmijeniti stručna mišljenja o navedenim i drugim aktuelnim temama vezanim za EE i OIE, ali i dati osvrt na ono što se planira u budućnosti raditi u ovim oblastima. S tim u vezi, ovogodišnje Savjetovanje centralnu ulogu daje energetskom zaokretu koji Bosna i Hercegovina treba uraditi dugoročno gledajući, gdje EE i OIE igraju ključnu ulogu. Na ovogodišnje VI Savjetovanje su pozvani eksperti iz inozemstva i regiona koji će dati dodatni kvalitet događaju.

CETEOR je nastojao uvijek uključiti ključne institucije iz ove oblasti u organizaciju Savjetovanja kao što je Fond za zaštitu okoliša FBiH, Ministarstvo energije, rudarstva i industrije FBiH, te mnoge domaće i međunarodne organizacije. Na taj način se uspjela postići sinegija između potreba tržišta i podrške ovih organizacija čime su uvijek ostvarivane višestruke koristi za sve učesnike.

Imajući u vidu aktuelni nivo i tendencije razvoja sektora energije, ovogodišnje Savjetovanje će se sastojati iz tri cjeline unutar kojih će se obraditi nekoliko tema, sa posebnim fokusom na energijsku efikasnost i obnovljive izvore energije u praksi, a to su:

Strateško energetsko planiranje

Mehanizmi finansiranja projekata EE i OIE i

Korištenje OIE u cilju toplotne i/ili električne energije

Uvodničari na svim sesijama, ovogodišnjeg Savjetovanja, će biti istaknuti stručnjaci iz predmetne oblasti iz BiH, regije i šire. Zvanični jezik Savjetovanja je BHS, a prevod sa engleskog će biti obezbijeđen.

Za više informacija posjetite www.ceteor.ba

ili kontaktirajte: tel. +387 33 563-586; fax: +387 33 205-725; info@ceteor.ba

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave