Četvrta međunarodna konferencija za medicinski i biološki inženjering u Mostaru

19.04.2021. 12:24 / Izvor: Akta.ba
Četvrta međunarodna konferencija za medicinski i biološki inženjering u Mostaru

Zbog epidemiološke situacije konferencija će biti održana online u četvrtak, 22. travnja, s početkom u 10 sati, priopćeno je iz SUM-a.

Četvrta međunarodna konferencija za medicinski i biološki inženjering održat će se od 21. do 24. travnja u organizaciji Farmaceutskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru (SUM), Farmaceutskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, Medicinskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci te Društva za medicinski i biološki inženjering u BiH.

Zbog epidemiološke situacije konferencija će biti održana online u četvrtak, 22. travnja, s početkom u 10 sati, priopćeno je iz SUM-a.

Po četvrti put, fokus stručnjaka i profesionalaca iz oblasti biomedicinskog inžinjeringa će biti ova značajna stručna i naučna konferencija organizovana u Bosni i Hercegovini, a koja za cilj ima razmjenu ideja, iskustava, najboljih praksi i najnovijih istraživanja iz oblasti medicinskog i biološkog inženjeringa, kao i iz svih ostalih povezanih oblasti, u cilju poboljšanja kvaliteta zdravstvene zaštite i života u cjelini. P

rojekat je implementiran pod sloganom 4Stay focused, a između ostalog donosi više od 100 tematskih predavanja raspoređenih u nekoliko tematskih cjelina, zbirku naučnih radova publikovanih od strane Springera i 8 predavanja istaknutih stručnjaka.

Plenarna predavanja na konferenciji održat će Ivan Đikić, ravnatelj Instituta za biokemiju Sveučilišta Goethe u Frankfurtu, Thomas Penzel sa Sveučilišta Marburg i direktor istraživanja Interdisciplinarnog centra za medicinu spavanja, Anne Humeau-Heurtier, profesorica na Universitéd’ Angers i sveučilišnom institutu za tehnologiju u Francuskoj te prof. dr. Asim Kurjak.

U uvodnom dijelu prisutne će pozdraviti rektor Sveučilišta u Mostaru Zoran Tomić, ministrica civilnih poslova Bosne i Hercegovine Ankica Gudeljević,  predsjednik Međunarodne federacije za medicinsko i biološko inženjerstvo Ratko Magjarević, predsjednik Europskog udruženja medicinskog i biološkog inženjeringa i znanosti Leandro Pecchia, dekanica Farmacutskog fakulteta SUM-a Monika Tomić, dekan Farmaceutskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu Fahir Bečić, dekan Medicinskog fakulteta u Banjoj Luci Ranko Škrbić i predsjedatelj Međunarodne konferencije medicinskog i biološkog inženjeringa Almir Badnjević.

Inače, do sada su u BiH organizirana tri skupa, a po prvi puta domaćin je Sveučilište u Mostaru sa svojim Farmaceutskim fakultetom.

Misija konferencije je uvođenje, promoviranje i unaprjeđenje teorije i prakse tehničkih znanosti, odnosno uvođenje tehnologije u medicinu i biologiju, služeći kao forum za razmjenu informacija između zdravstvenih radnika, znanstvenika šire javnosti, navodi se u priopćenju.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave